Választási csalást gyanítanak szerbbarát montenegróiak

Vágólapra másolva!
A függetlenségi népszavazás eredményét elismerni nem hajlandó montenegrói erők szerdán a szerb kormányhoz fordultak segítségért az állítólagos szavazati csalások leleplezése végett.
Vágólapra másolva!

Predrag Popovic, a szerbpárti tömbhöz tartozó Néppárt elnöke közölte a Tanjug hírügynökséggel: megcáfolhatatlan bizonyítékok vannak arra nézve, hogy 4-5 ezer olyan montenegrói állampolgár is szavazott jogosulatlanul a referendumon, aki Szerbiában él, és akinek a neve a május 10-i határidő lejárta után került fel a választói névjegyzékbe.

A velencei bizottság útmutatásaira hallgatva az Európai Unió olyan népszavazási törvényt fogadtatott el a montenegrói felekkel, amely megfosztotta a szavazati jogtól a Szerbiában élő közel 260 ezer olyan montenegrói állampolgárt, aki nem rendelkezik két évvel korábbi keltezésű montenegrói lakhatási engedéllyel.

Popovic szerint az uniópárti tömb a szerb kormányhoz fordult azzal a kéréssel, hogy a rendőrség ellenőrizze minden vitatott személy szerbiai lakcímbejelentőjét, köztük Vukasin Maras helyettes védelmi miniszterét is, aki Podgoricában szavazott.

A montenegrói választási bizottság kedden az összes voks feldolgozása után közzétette a népszavazás előzetes eredményét, amely szerint a vasárnapi népszavazáson részt vevők elegendő többsége, 55,50 százaléka arra voksolt, hogy Montenegró független állam legyen. Az uniópártiak azonnal bejelentették, hogy óvást emelnek az RRK-nál, követelni fogják az összes szavazat újraszámlálását, továbbá a központi és a helyi választási bizottságok által használt névjegyzékek összehasonlítását. Szerdán már azt is követelték, hogy az RRK több tucat szavazókörzetben semmisítse meg a voksokat.

Miroslav Lajcak, az EU montenegrói különmegbízottja élesen bírálta az unionistákat vádaskodásaik miatt, mondván, a referendum legitim és demokratikus volt. Az érintett tömb vezetője, Predrag Bulatovic viszont azt üzente Lajcaknak, hogy ne gyakoroljon nyomást rájuk, és hagyja, hogy érvényesítsék törvényes jogukat.