New Orleans már az új hurrikánszezonra készül

Vágólapra másolva!
Polgári védelmi gyakorlatokkal készül az idei hurrikánszezonra New Orleans. A várost tavaly közel porig rombolta a Katrina hurrikán. Az idei védekezést megkönnyíti, hogy a város lakosságának jó része nem tért vissza a vihar után. A meteorológusok idén 16 nagyobb viharra számítanak.
Vágólapra másolva!

Polgári védelmi gyakorlatokat tartottak a kedden New Orleansban. A város ezzel már az idei hurrikánszezonra készül. A hétvégén polgármesternek újraválasztott Ray Nagin vezette akcióban a Baton Rouge-i hatóságok is közreműködtek. A gyakorlat során az Alicia nevű virtuális hurrikán pusztítását igyekeztek kezelni.

New Orleansban körülbelül 80 ember jelképezte a menekülőket, akiket buszokra raktak, és a városi vásárközpontba vittek. Az új tervek ugyanakkor a tavaly nyár végi tapasztalatok alapján már azzal számolnak, hogy az embereket távolabbi louisianai helyszínekre szállítják majd, mivel tavaly a menedéknek kikiáltott sportcsarnokban, illetve a vásárközpontban katasztrofális állapotok alakultak ki. Akkor számos bírálat érte a polgármestert, hogy nem gondoskodott megfelelően a szegények, az idősek és a betegek biztonságba helyezéséről a Katrina pusztítása előtt. Nagin választási kampányában azt ígérte, ez nem fordul elő még egyszer.

Idén várhatóan könnyebb dolguk lesz a hatóságoknak, mivel a tavaly nyáron még közel félmilliónyi lakosnak a nagy vihar után csak körülbelül a fele tért vissza. Szakértők ugyanakkor azt is vizsgálják, milyen módon modernizálják a város gátrendszerét, hogy ne forduljon elő még egyszer, hogy a védműveket áttörő víz ellepje az utcákat.

Albertótól Williamig

A meteorológusok szerint ugyanakkor idén is komoly kihívás várhat New Orleansra. Összesen 16 megnevezhető viharra számítanak. Tavaly több mint 150 éves rekord dőlt meg, 28 viharral, amelyek közül 15 érte el a hurrikánerősséget - a szezon elején 9 ilyet jósoltak. Az időjósok szerint ugyanakkor az idei viharok nem lesznek olyan erősek, mivel az Atlanti-óceán vize kissé hűvösebb.

A hivatalosan júniustól számított idei hurrikánszezonban az első vihar neve Alberto lesz - az amerikai Nemzeti Hurrikánközpont listája szerint. A központ összesen hat listát állított össze, mindegyiken 21 névvel. Ezeket a listákat ismétlik, így hatévente mindig ugyanazon a néven futnak a viharok. Idén a IV-es lista érvényes. Ez az Albertóval kezdődik és a Willammal végződik, de lesz benne Helene, Oscar vagy éppen Rafael is. A különösen pusztító viharok nevét ugyanakkor visszavonultatják. Így tettek például tavaly a Katrinával, illetve rajta kívül még négy hurrikánnévvel.