Négy palesztint öltek meg izraeli katonák Rámalláhban

Vágólapra másolva!
Négy palesztint öltek meg izraeli katonák szerdán Rámalláhban, miközben behatoltak a ciszjordániai városba és elfogták az Iszlám Dzsihád egyik vezetőjét - közölték biztonsági és kórházi források. Az áldozatok közül az egyik a palesztin biztonsági erők tagja volt. A támadásban 50 másik palesztin megsebesült.
Vágólapra másolva!

A katonák letartóztatták Mohammad as-Subakit, az Iszlám Dzsihád radikális palesztin szervezet kalkilíjai körzetparancsnokát - erősítette meg az izraeli hadsereg, de azt nem közölte, hogy milyen okból. Egyik szóvivőjének állítása szerint a katonák, miután rájuk lőttek, viszonozták a tüzet "egy fegyveres férfi" irányában.

Az izraeli hadsereg mintegy 15 terepjárója hatolt be a városba, és ott fegyveres ellenállásba ütközött, és a helybeliek kőzáport is zúdítottak a járművekre, amelyek ezután kivonultak Rámalláhból - mondták el szemtanúk. Biztonsági források szerint a behatolók egy olyan különlegesen kiképzett izraeli alakulat tagjainak segítségére siettek, akik civilnek álcázva magukat hajtottak végre akciót a városban, és a palesztinok felfedték kilétüket.

Az egy órán át tartó tűzharc az utóbbi négy esztendő egyik leghevesebb összecsapása volt Ciszjordániában. Mahmúd Abbász palesztin elnök szóvivője úgy vélte: a támadás Izrael szavahihetőségének a cáfolata volt, mert egy nappal korábban Ehud Olmert kormányfő Washingtonban azt hangoztatta, hogy a zsidó állam a béketeremtésre törekszik, ugyanakkor hadserege növeli a feszültséget, megszegi a fegyverszüneti egyezményt és megakadályozza a békefolyamat újraélesztését.