Visszavonul a szerbia-montenegrói államfő

Vágólapra másolva!
Kedden bejelentette lemondását Svetozar Marovic szerbia-montenegrói államfő. Távozásának hátterében a vasárnap Montenegró függetlenségéről rendezett népszavazás állhat, amelynek kedden nyilvánosságra hozott eredményei szerint az adriai miniállam kiválik Szerbiából.
Vágólapra másolva!

Svetozar Marovic szerbia-montenegrói államfő bejelentette, hogy a jövő hét közepén lemond tisztségeiről. "Elmegyek Belgrádba - valószínűleg csütörtökön -, hogy megtartsam a miniszteri tanács utolsó ülését, és lemondjak a tanács elnöki tisztéről és államelnöki tisztségemről is" - mondta Marovic a Tanjug hírügynökségnek adott interjúban. Az államfő közölte, hogy összehívja a legfelsőbb védelmi tanács ülését is, hogy pontosítsák a hatáskörök átvitelének lépéseit. Nem zárta ki, hogy felhagy a politizálással.

Marovic 2003 óta töltötte be az államfői posztot. Első közjogi szerepléseivel komoly meglepetést okozott, mivel többször bocsánatot kért a horvátok és bosnyákok ellen elkövetett háborús vétkekért. Ő volt az első szerb-montenegrói elnök, aki a különválás után hivatalos látogatást tett Horvátországban. Lemondásának hátterében az állhat, hogy a montenegrói választási bizottság kedden reggel bejelentette: a Szerbia szövetségi államában tartott, vasárnapi népszavazáson az elszakadás támogatói győztek.

MTI/[origo]