Vádemelés az utolsó lengyel belügyminiszter ellen

Vágólapra másolva!
Vádat emelt a náci és kommunista korszak eseményeit vizsgáló lengyel intézet ügyészi hivatala Czeslaw Kiszczak tábornok, az utolsó lengyel belügyminiszter ellen. A vádemelés alapja az 1981-es hadiállapot kihirdetése.
Vágólapra másolva!

Lengyel ügyészek kedden vádat emeltek Czeslaw Kiszczak tábornok, a kommunista időszak utolsó belügyminisztere ellen az 1981-es hadiállapot kihirdetése és a Szolidaritás szakszervezet elnyomása miatt. A 80 éves Kiszczakot a náci és kommunista korszak bűntetteit vizsgáló Nemzeti Emlékezet Intézete (IPN) ügyészi részlege vádolja az 1981. december 13-án kihirdetett hadiállapotban és az azt követő tömeges bebörtönzésekben játszott szerepéért. A tábornok 1981 augusztusa és 1990 júliusa között töltötte be a belügyminiszteri tisztséget.

Az IPN a belügyi tárca egykori vezetője ellen "katonai természetű, szervezett bűnözői csoport tagjaként elkövetett kommunista bűnök elkövetése és a hadiállapot kihirdetése" miatt emelt vádat - közölte Andrzej Arseniuk, az intézet szóvivője. Amennyiben bűnösnek találják, akár öt évig terjedő börtönbüntetéssel is sújthatják a karrierjét 1945 után a lengyel katonai elhárítás tagjaként megkezdő tábornokot. Egyelőre nem ismert, hogy a per mikor kezdődhet meg - mondta a szóvivő.

Nem ez az első alkalom, hogy vádat emelnek az egykori belügyminiszter ellen. 2004. március 17-én egy varsói bíróság négyévi börtönbüntetésre ítélte Czeslaw Kiszczakot, amiért a lengyelországi hadiállapot bevezetésének napján fegyverhasználatra adott engedélyt a sztrájkoló sziléziai bányászok "lecsendesítésére" kirendelt különleges belügyi alakulatok parancsnokainak. A sortüzeknek 34 halálos áldozatuk volt. Egy érvényben lévő amnesztiarendelet értelmében azonban Kiszczak büntetését két évre csökkentették. A volt belügyminiszter még így sem került börtönbe, mert ezt a két évet feltételesen kapta.

Márciusban az IPN ügyészei ugyancsak vádat emeltek a hadiállapot kihirdetése és az azt követő elnyomó intézkedések miatt az utolsó lengyelországi kommunista vezető, Wojciech Jaruzelski tábornok, volt államfő ellen. A hadiállapot időszakában csaknem száz embert megöltek, több tízezer embert bármiféle vád nélkül letartóztattak és mintegy tízezret internálótáborokba hurcoltak. Utóbbiak között volt többek között Lech Walesa, a későbbi Nobel-békedíjas volt lengyel elnök, a Szolidaritás vezetője, s Lech Kaczynski jelenlegi lengyel elnök is.