Szabadlábon a feltételezett potsdami támadók

Vágólapra másolva!
Kiengedték a vizsgálati fogságból kedden egy etióp származású német mérnök feltételezett támadóit, miután a vizsgálóbíró szerint már nem áll fenn bűncselekmény elkövetésének alapos gyanúja.
Vágólapra másolva!

A súlyosan sérült Ermyas M. vízmérnökre húsvétkor talált rá egy taxisofőr egy potsdami villamosmegállóban. A sofőr állítólag a támadókat is látta elszaladni. A mérnököt fejsérülésekkel szállították kórházba, s egy darabig kómában volt. A Spiegel Online keddi beszámolója szerint Ermyas M. közben magához tért, de első kihallgatásakor semmire sem tudott visszaemlékezni.

Az ügy országszerte feltűnést keltett, s újabb vitát indított el a rasszista indítékból elkövetett bűncselekményekről. Maga a szövetségi főügyész foglalkozott az esettel, arra hivatkozva, hogy fajgyűlöletből elkövetett bűntett gyanúja áll fenn.

Őrizetbe vettek egy Thomas M. és egy Björn L. nevű gyanúsítottat, de az ellenük szóló bizonyítékok nem voltak igazán meggyőzőek. Különösen nagy jelentőséget tulajdonítottak egy hangfelvételnek: Ermyas M. telefonált a feleségének, de csak az üzenetrögzítő volt bekapcsolva. A felvételen állítólag a támadóktól származó becsmérlő kifejezések is hallhatók voltak magas fejhangon, de a felvétel minőségét most rossznak minősítették.