Egymilliárd dollárt buktak a hiszékeny amerikaiak

Vágólapra másolva!
Majdnem hárommillió amerikai az áldozata azoknak a csalási manővereknek, amelyekben összesen egymilliárd dollárt csikartak ki gyanútlan emberektől különféle hamis pénzügyi konstrukciók révén - közölte az amerikai igazságügy-minisztérium kedden.
Vágólapra másolva!

Hamis lottó- és nyereményjátékok, nem valódi hitelkártya-ajánlatok és kártyabiztosítási ügyletek, valamint nem létező beruházások útján csalták ki a pénzüket befektetni szándékozók megtakarításait.

A több mint egyéves vizsgálatok lezárultával kiderült, hogy a nemzetközi bűnhálózatok televíziós reklámokkal, tömeges postai és internetes hirdetésekkel jutottak el az áldozatokhoz. A nyomozás eddig 139 letartóztatást eredményezett az Egyesült Államokban, és további 426 csaló került rács mögé Kanadában, Costa Ricában, Hollandiában és Spanyolországban.

Legutóbb, a múlt héten a Costa Rica-i és amerikai hatóságok egy telefonos bandát lepleztek le. A bűnözők egy kitalált sorsjátékban nagy nyereményeket ajánlottak fel a hiszékeny áldozatoknak, volt, akinek 4,5 millió dollárt. A reménybeli nyertesekkel először azonban biztosítási díjat fizettettek, majd a vámhatóságok nevében is megkeresték őket, és újabb befizetéseket csaltak ki.

Mint a vizsgálatok kimutatták: a csalók célpontjai elsősorban idős emberek voltak, akik kevésbé elővigyázatosak, a fiatalabbaknál jobban hisznek a telefonos vagy postai úton kikézbesített ajánlatoknak.