Több iraki tartomány irányítását adják át a britek

Vágólapra másolva!
Az év végéig átveszi az iraki hadsereg a koalíciós csapatoktól a közel-keleti ország védelmi feladatait - jelentette be hétfőn az iraki miniszterelnök. Júniusig a britek két tartomány irányítását adják vissza, a többi tartományt ellenőrzését az év végig adják át.
Vágólapra másolva!

Az iraki erők veszik át a koalíciós csapatoktól a védelem feladatait az ország legtöbb tartományában az év végéig - jelentette ki hétfőn Bagdadban Núri al-Máliki iraki miniszterelnök.

A menetrend szerint júniusban az iraki erők a jelenleg brit ellenőrzés alatt álló Szamávában és Amárában veszik át az ellenőrzést, a többi tartományt fokozatosan adják át. Az év végéig Bagdad és talán el-Anbár tartomány kivételével az egész folyamat befejeződik - jelentette be az iraki kormányfő Bagdadban, ahol Tony Blair brit kormányfővel tárgyalt.

Blair nem kötötte időponthoz a csapatok kivonását, de jelezte, hogy a külföldi erők abban az ütemben távozhatnak, ahogy az irakiak képesek átvenni a feladatokat. "A körülmények a fontosak, nem az időpontok. A külföldi erőket az erőszak tartja Irakban. A béke teszi lehetővé, hogy távozzanak" - tette hozzá.