Hamarosan döntenek a viri magyar panaszosok ügyeiben

Vágólapra másolva!
Horvát sajtóforrás szerint néhány napon belül dönt a Zára (Zadar) megyei bíróság azoknak a magyaroknak az ügyében, akik a Vir szigetén lebontott ingatlanaik miatt perelték be a horvát államot.
Vágólapra másolva!

A Vecernji List című horvát napilap hétfőn internetes honlapján emlékeztetett arra, hogy a múlt hét végén nyújtottak be keresetet magyarok a Horvát Köztársaság ellen, azt kérve a bíróságtól, hogy nyilvánítsa törvénytelennek a viri bontásokat és állítsa le a szigeten a további rombolást.

Marijan Bitanga, a Zára megyei bíróság elnöke a lapnak úgy nyilatkozott, hogy a magyar panaszok ügyében néhány napon belül születik döntés. Már hétfőn összeült azonban a bíróság kollégiuma, hogy egységes gyakorlatot alakítson ki, mert el akarják kerülni, hogy hasonló ügyeket eltérő módon közelítsenek meg. Tájékoztatás adott arról, hogy 5 magyar keresetről van szó, és az ügyeket nem egy bíró fogja tárgyalni, hanem megosztják azt több bíró között.

Egy bírói - igaz, csak vizsgálóbírói - döntés azonban már született a Vir szigetén végrehajtott házlebontásokkal kapcsolatban. Büntetőfeljelentést tettek az 58 éves Niko Maros ellen, aki azzal fenyegetőzött, hogy felrobbantja a házát, ha annak lebontásához hozzákezdenek. A férfi ellen mások életének a veszélyeztetése és közveszély-okozás miatt tettek feljelentést - erősítette meg a rendőrség. Az ügyben illetékes vizsgálóbíró el is rendelte a fenyegetőző egy hónapos elzárását a cselekmény megismétlődési veszélyére hivatkozva, azonban egészségügyi okok miatt a férfit már vasárnap átszállították a zárai általános kórházba.

A zágrábi környezetvédelmi, területrendezési és építésügyi minisztérium hétfőn a nagy közérdeklődésre hivatkozva internetes honlapján adott hírt arról, hogy a fenyegetőző nem mondott igazat, amikor azt állította, hogy Vir szigetén felépített kétemeletes háza az egyetlen ingatlana neki és a családjának. A minisztérium szóvivői irodájának közleménye szerint Niko Marosnak 2 háza és földje is van a bosznia-hercegovinai Vitez térségében, egyik fiának pedig telke ugyanabban az utcában Vir szigetén, ahol az apjának, és építkezni is elkezdtek ott. A minisztérium szerint így nincs ok arra, hogy megváltoztassák az építés-ellenőrzési hatóság operatív tervét, ami feltehetően azt jelzi, hogy a fenyegetőző házát is le fogják bontani.

A horvát sajtó többször is hírt adott arról, hogy a bontásokért tetemes összeget fizet a minisztérium, és a költségeket minden valószínűség szerint az engedély nélkül létesített épületek tulajdonosaira fogják terhelni.