Bocsánatkérést vár a Külügyminisztérium a szlovákoktól

Vágólapra másolva!
Példátlannak és súlyos incidensnek nevezte a Külügyminisztérium, hogy a hétvégén a szlovák hatóságok őrizetbe vettek magyar turistákat, egyebek mellett arra hivatkozva, hogy nem volt idegenvezetői engedélyük. Magyarország azt várja, hogy Szlovákia az eset miatt kérjen elnézést. A szlovák hatóságok állítják, hogy az egyik magyar rátámadt egy idegenforgalmi ellenőrre, ezt azonban a tanulmányi út szervezője tagadja.
Vágólapra másolva!

"Várt ránk a fekete bőrkabátos szlovák férfi, meg ott állt tőle nem messze két rendőrautó, és egy kommandós kocsi is. Lesett minket az ellenőr, és követte a csoportot" - mondta az [origo]-nak Selmeczi Judit, aki szervezte a szekszárdi Kelemen Endre Egészségügyi Szakközépiskola diákjainak hétvégi pozsonyi kirándulását.

Selmeczi elmondása szerint szombat 11 óra körül a Szent Márton-székesegyház nevezetességeiről beszélt éppen tanítványainak Varga János történelemtanár, amikor egy ellenőr idegenvezetői igazolványt kért tőle, majd miután kiderült, hogy nincs ilyen okmánya, a közelben tartózkodó rendőrökkel elvitette - egy győri és egy önszántából őt elkísérő szekszárdi kollégájával együtt -, és fogdába csukatta. A Külügyminisztérium az eset kapcsán elmondta: a szlovák rendőrök nem ajánlották fel a helyszíni bírságolás lehetőségét sem.

A Külügyminisztérium hétfő délben kiadott közleményében "elfogadhatatlannak tartja a magyar turistákat ért súlyos incidenst, amely példa nélküli két szomszédos EU-tagállam viszonyában". A közlemény szerint a Külügy "a szlovák hatóságok képviselőinek fellépését aránytalannak és eltúlzottnak tartja".

Udvardi Iván, a Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokat felügyelő helyettes államtitkára hétfő délelőttre bekérette Szlovákia budapesti nagykövetét, hogy tájékoztatást és magyarázatot kérjen az ügyről. Ezzel párhuzamosan utasította a pozsonyi magyar nagykövetet, hogy a szlovák illetékeseknél hasonló céllal járjon el. A Külügyminisztérium a szlovák fél válaszának ismeretében dönt a további lépésekről.

Udvardi hétfő délutáni sajtótájékoztatóján elmondta: Magyarország azt várja, hogy a szlovák fél az incidens miatt kérjen bocsánatot és fejezze e ki sajnálatát. A helyettes államtitkár hozzátette: a szlovák rendőrök egy idegenvezetésről szoló, helyi önkormányzati rendeletre hivatkozva léptek fel a magyar turistákkal szemben. Az említett rendeletet Magyarország egyelőre a Külügyminisztérium kérése ellenére sem kapta meg, így nem tudják, pontosan mi áll benne - tette hozzá a helyettes államtitkár.

Iskolai kirándulás volt

Varga János hétfőn nem ment be az iskolába, így nem tudtunk vele beszélni. Mint kollégája, Selmeczi Judit elmondta, nagyon megviselték az események, nem kíván a történtekről beszélni. Selmeczi hangsúlyozta, hogy utazásuk iskolai kirándulás volt, nem utazási iroda szervezte. Az úton egy történelemtanár beszélt a diákjaihoz, amiért még pénzt sem kapott, vagyis szerinte nem is kérhetett volna igazolást a 250 órás szlovákiai idegenvezetői tanfolyam elvégzéséről az ellenőr.

A legmegdöbbentőbb a szervező szerint azonban nem is a törvény betűjére való hivatkozás volt, hanem az, ami ezután bekövetkezett. Elmondása szerint az ellenőr elkérte és el is tette a pedagógus személyi igazolványát, majd hangosan követelte az útlevelet, azt ismételgetve: "Passport, Passport". "Úgy tűnik, ő még nem az Európai Unióban él, ahol elég a személyi a határátlépéshez" - jegyezte meg Selmeczi Judit.

Mivel nem volt se engedély, se útlevél, Vargáékat beültették a rendőrautóba, és Selmeczi elmondása szerint "szirénázva, mint a közönséges bűnözőket" bevitték az Ophodna utcai rendőrkapitányságra, ahol "rács mögé ültették őket". Selmeczi szerint több órával később, úgy délután 3-4 között derült ki számukra, hogy a szlovák hatóságok milyen indokkal csukták be őket: "Azt állították, hogy összeverekedett a két magyar csoport, amiből egy szó sem igaz. Varga tanár úr is annyira szelíden viselte az egészet, hogy még a karját sem kellett megfogni, amikor elvitték a rendőrök" - mondja a szervező.

A rendőrségi kihallgatáson jelen volt Riskó Nagy László pozsonyi konzul is. Megkeresésünkre Riskó Nagy titkárságán közölték, hogy a konzul később lesz elérhető. Selmeczi szerint még egy szlovák nyelvű jegyzőkönyvet sem akartak adni a kihallgatásról a rendőrök, akik végül este hétkor engedték ki a tanárokat.

Még nyomoznak a szlovák rendőrök

A pozsonyi szervek szerint másképp történt az eset. Tatiana Kurucová pozsonyi rendőrségi szóvivő a TASR szlovák hírügynökségnek azt mondta, hogy "a magyarok egyike állítólag megtámadta a helyi idegenforgalmi ellenőrt". Közlése szerint "a közrend és a polgári együttélés szabályainak megsértése" miatt indítanak eljárást a szlovák hatóságok a három magyar állampolgár ellen. A pozsonyi Pravda hétfői száma is azt írja az esetről, hogy "a ferfiak közül az egyik fizikailag megtámadta az ellenőrt, ezért kihívták a rendőrséget is". A pozsonyi rendőrség további nyomozást tart szükségesnek az ügyben.

Lencsés Csaba