Újabb pokolgépes merénylet Irakban

Vágólapra másolva!
Legkevesebb 19 személy vesztette életét szombat reggel Bagdadban a Szádrváros negyedben egy pokolgépes merénylet következtében - közölték iraki belügyminisztériumi források.
Vágólapra másolva!

A támadás nagy valószínűséggel a városrészben dolgozó munkások ellen irányult. A sebesültek eddig ismert száma már 58-ra emelkedett. A mentők rohammunkában szállítják el a sérülteket.

A munkások éppen reggelijüket fogyasztották, amikor a feltehetően az utcán elhelyezett robbanószerkezet működésbe lépett. Emellett a napfelkelte után sokon összegyűltek már a merénylet helyszínén, hogy alkalmi munka szerzése reményében sorban álljanak. A merénylők ezt látva hajtották végre a robbantást.

A Szádrvárost többségében síiták lakják. Az első beszámolók szerint detonáció kivitelezésének a módja a kisebbségben lévő szunniták Abu Musza az-Zarkavi terrorista vezér irányította iszlamista csoportjainak a módszereire vall. A merényletet néhány órával azelőtt hajtották végre, hogy az új iraki nemzeti egységkormányt a parlamentben hivatalába iktatják.

Az iraki védelmi minisztérium pedig azt közölte, hogy 15 megkínzott, összekötözött kezű és agyonlőtt ember holttestére bukkant az iraki rendőrség szombaton a fővárostól 55 kilométerrel délre fekvő Muszajib város mellett egy mezőn, illetve 4 holttestre Bagdadban.Az iraki védelmi minisztérium.

Az iraki síiták és a szunniták közötti ellenségeskedés elmérgesedésével párhuzamosan egyre több olyan terrorcselekmény történik az országban, amelyben általában rendőregyenruhás gonosztevők elrabolnak embereket, megkínozzák, majd kivégzik őket. Az iraki szunnita közösség azzal vádolja Baján Báker Szulág belügyminisztert, hogy eltitkolja a közvélemény elől a síita halálosztagok és milíciák vérengzésének áldozatul esők valódi számát.

Az iraki parlament közép-európai idő szerint kilenc órakor ül össze, hogy beiktassa a Szaddám Huszein diktátor megdöntése óta első, teljesen alkotmányos kormányt.