Befagyasztották a fehérorosz vezetés külföldi számláit

Vágólapra másolva!
Csütörtökön befagyasztotta az EU a fehérorosz felsővezetés külföldi számláit. A lépésről az országban tapasztalható emberi jogi hiányosságok és választási visszaélések miatt döntöttek. Ezek miatt korábban már utazási korlátozásokkal is sújtották az érintetteket.
Vágólapra másolva!

Befagyasztotta a fehérorosz vezetők nyugati számláit és gazdasági forrásait az Európai Unió csütörtökön. Erről a tagországok kormányait képviselő tanács adott ki közleményt Brüsszelben. A lépésre az országban hosszabb ideje tapasztalható emberi jogi hiányosságok, illetve a márciusi elnökválasztás idején tapasztalt jogsértések adtak okot.

A tanács - amely a dokumentum automatikus elfogadásakor a kulturális miniszterek szintjén ülésezett - jelezte, hogy az intézkedéssel a jogsértésekért felelősöket sújtó utazási tilalmat egészíti ki. A friss listán összesen 36 tisztviselő szerepel, köztük Alekszandr Lukasenko újraválasztott államfő, valamint miniszterek, képviselők, ügyészek, bírák, belügyi illetékesek, választási megbízottak, de szakszervezeti vezető is van közöttük. Az EU-tagországok már a hétfői külügyminiszteri találkozó idején jelezték, hogy a kérdésben egyetértés van közöttük, csupán technikai részleteket kell rendezni.

Az Unió áprilisban utazási korlátozásokkal sújtotta a kelet-európai ország 31 vezető tisztviselőjét - köztük Lukasenkót -, miután a márciusi elnökválasztás előtt és alatt súlyos visszásságokat állapítottak meg a külföldi megfigyelők, és a fehérorosz ellenzék elleni kemény fellépés azután is folytatódott. Már akkor jelezték, hogy a lista bővítése, és további szankciók is várhatók az EU részéről. A március 19-i választás tisztességét valamennyi uniós szerv éles bírálatokkal illette.