Washington fegyverembargóval bünteti Venezuelát

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok fegyvereladási embargót rendelt el Venezuela ellen hétfőn arra hivatkozva, hogy a dél-amerikai ország nem támogatja megfelelően a terrorizmus elleni nemzetközi harcot.
Vágólapra másolva!

Darla Jordan, a washingtoni külügyi tárca szóvivője szerint a Hugo Chávez elnök vezette venezuelai kormány csaknem egy éve szinte semmiféle együttműködési készséget nem tanúsít a terrorizmus elleni globális háborúban.

Washingtonban rossz szemmel nézik, hogy Caracas menedéket nyújt két kolumbiai baloldali gerillaszervezetnek is, amelyek hátországnak használják Venezuala területét. Az amerikai kormányt az is aggasztja, hogy Venezuela bensőséges, baráti viszonyt ápol Kubával és Iránnal, két olyan országgal, amelyet Washingtonban a nemzetközi terrorizmus támogatóiként tartanak számon.

Az Egyesült Államok és a dél-amerikai ország között régóta éleződik a feszültség. A populista elnök a minap egy caracasi nagygyűlésen azzal vádolta az amerikai kormányt, hogy Venezuela megszállását fontolgatja, s az országnak ezért több fegyverre van szüksége, valamint egymillió jól felszerelt és felfegyverzett férfira és nőre.

Chávez hétfőn londoni magánlátogatásán népirtással vádolta George Bush amerikai elnököt, Irakot pedig a XXI. század Vietnamjának nevezte. Kételkedett abban, hogy Teherán atomfegyvert akarna kifejleszteni, s kijelentette, hogy a kőolaj ára 100 dollárra vagy még magasabbra felszökne, ha az Egyesült Államok támadást indítana Irán ellen.

Venezuela, a világ egyik vezető kőolajexportőre ezzel felkerült azoknak az országoknak a feketelistájára, amelyek "nem működnek együtt teljes mértékben" a terrorizmus elleni harcban. A fegyverembargó nemcsak a közvetlen eladásokat tiltja, hanem a viszonteladást is, vagyis Venezuela más országoktól sem vásárolhat amerikai fegyvert vagy haditechnikát.

A washingtoni külügyminisztérium ugyancsak hétfőn, alig néhány órával korábban jelentette be, hogy az Egyesült Államok helyreállítja a teljes körű diplomáciai kapcsolatokat Líbiával, és az észak-afrikai arab országot leveszi a terrorizmust támogató államok listájáról.