Síita és kurd iraki katonák csaptak össze

Vágólapra másolva!
Két ember meghalt, amikor összecsapás tört ki az iraki hadsereg két - egy síita és egy kurd - egysége között Bagdadtól északra. Az összetűzésnek az amerikai katonák közbelépése vetett véget.
Vágólapra másolva!

Fegyveres összetűzés tört ki az iraki hadsereg két - síita, illetve kurd - egysége között a Bagdadtól északra fekvő Duluíjában pénteken, két ember meghalt. Az incidens azután történt, hogy egy út mentén elhelyezett pokolgép felrobbant egy iraki katonai konvoj elhaladásakor, amelyben a rendőrség tájékoztatása szerint kurd katonák utaztak. A rendőrség adatai szerint négy katona meghalt, hárman megsebesültek a detonáció következtében, míg az amerikai haderő egy halottról és tizenkét sebesültről számolt be.

A sebesülteket társaik a Baladban lévő amerikai katonai kórházba szállították. A rendőrség közlése szerint útközben a katonák tüzet nyitottak, hogy megtisztítsák az utat, aminek következtében egy síita civil életét vesztette. Egy Baladban állomásozó másik iraki katonai egység síita tagjai a helyszínre siettek, mire a kurdok úgy döntöttek, hogy máshová viszik a sebesülteket. A síiták megpróbálták megállítani őket, a kitört lövöldözésben egy síita katona meghalt - közölte az iraki rendőrség.

Az amerikai haderő szerint egy harmadik iraki egység úttorlaszt állított fel, hogy megállítsa a sebesülteket elszállító egységet. A torlasznál amerikai katonák léptek közbe és állították helyre a nyugalmat. Az iraki hadsereg vizsgálatot indított az incidens ügyében.

Az iraki hadseregben több ezer pesmerga - kurd harcos - teljesít szolgálatot a főként kurdok lakta körzetekben, amelyek közül több síiták, illetve szunniták lakta települések közelében található. A 27 milliós iraki lakosságnak becslések szerint 60 százalékát kitevő síiták többségben vannak a hadseregben.