Csődöt mondhat Kioto

Vágólapra másolva!
Egy friss világbanki tanulmány szerint 1990 és 2002 között 15 százalékkal nőtt a globális szén-dioxid-kibocsátás. Azok az országok, amelyek az eddigi bővülés fő forrásai voltak, nem vesznek részt a kibocsátás korlátozásában sem - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

A földi klíma melegedéséért elsősorban felelősnek tartott szén-dioxid szintje a világbanki jelentés szerint az elmúlt közel másfél évtizedben folyamatosan nőtt; a légkör szén-dioxid-tartalma, illetve az azt "hizlaló" szén-dioxid-termelés is (a 2002 utáni időszakról nincsenek még megbízható adatok). A 2002-es, összesen 24 milliárd tonnányi kibocsátás feléért a fejlett nyugati országok felelnek: 24 százalékot egymagában az USA állít elő, az eurozónából 10 százalék érkezik. A növekedés kétharmada a gyors iparosodással és népesség-növekedéssel jellemezhető ázsiai óriásoktól, Kínától és Indiától származik: az elmúlt három esztendőben az előbbi 33, az utóbbi 57 százalékkal növelte a szén-dioxid-termelést.

Szakértők szerint a most nyilvánosságra hozott adat több szempontból is aggasztó. Egyrészt megkérdőjelezi a klímakockázat mérséklésére eddig hozott intézkedések értelmét: a vizsgált időszakban a fejlett országokban az erdősültség növekedett, vagyis nem valószínű, hogy további "nyelők", azaz növényfelületek telepítésével a trendet meg lehet fordítani, a kiotói egyezményben vállat "globális" kibocsátás-csökkentés tényleges hatása sokkal kisebb, mint a most tapasztalt növekedés.

Az is a szén-dioxid-szint, és ezzel a földi átlaghőmérséklet gyorsuló növekedését vetíti előre, hogy a legtöbbet termelő, illetve a termelésüket a legnagyobb tempóban növelő országok (az USA és a fejlődők) semmilyen csökkentést nem vállaltak.

A legnagyobb szén-dioxid-forrás (közel 80 százalékos részesedéssel) az energiaszektor, azon belül is a széntüzelésű erőművek eregetik a legtöbb füstöt a levegőbe. E téren sem várható javulás: a szén részesedése az áramtermelésben 2005-re megközelítette az 50 százalékot, és az arány az olaj drágulása nyomán azóta tovább nőtt.

A jelentés arra is felhívja a figyelmet, hogy a kibocsátási jogok tavaly beindult kereskedelme sem fogja visszafogni a szén-dioxid-termelést, legfeljebb áttételesen, az áram kismértékű drágulásán keresztül. Ám az emiatt esetleg csökkenő áramfogyasztás még azt a bővülést sem ellensúlyozza, ami a melegedés nyomán megugró nyári klímahasználat következtében máris tapasztalható.

Egy néhány héttel ezelőtt napvilágot látott amerikai bejelentés szerint a légkör szén-dioxid-tartalma jelenleg 381 ppm (milligram/kilogram), 100 ppm-mel magasabb az iparosodás előtti értéknél. Tavaly rekordértékkel, 2,6 ppm-mel növekedett a szén-dioxid-szint, amely most magasabb, mint az elmúlt egymillió évben bármikor.

Magyarország a kiotói jegyzőkönyvben 6 százalékos szén-dioxid-kibocsátás-csökkentést vállalt, az 1985-87-es évekhez képest. A '90-es évek elejére a nehézipar összeomlása 30 százalékkal csökkentette a hazánkban kibocsátott gázmennyiséget, azaz a vállalás minden beavatkozás nélkül teljesíthető - olvasható a Népszabadságban.