Újabb áldozata van a rasszizmusnak Belgiumban

Vágólapra másolva!
Egész Belgiumot megdöbbentő, rasszista merénylet történt csütörtökön az ország második legnagyobb városában, Antwerpenben: egy 18 éves fiú, aki az ügyészség közleménye szerint szélsőjobboldali nézeteiről ismert, agyonlőtt egy afrikai nőt és a gondjaira bízott, 9 éves kislányt, egy török nőt pedig megsebesített.
Vágólapra másolva!

A fiút a rendőrök elfogták, igaz, tűzharc árán, amelyben a merénylő is megsebesült. Egyelőre kórházban ápolják, még nem tudták kihallgatni. Egy szemtanú szerint a fiú minden ok nélkül lőtt rá az utcán áldozataira. Az afrikai nő és a kislány a helyszínen életét vesztette. A török nő - aki egy padon ülve könyvet olvasott - a mellkasán sebesült meg, de nincs életveszélyben.

Guy Verhofstadt belga miniszterelnök azonnal reagált az esetre, s nyilatkozatában határozottan elítélte az antwerpeni rasszista bűncselekményt. "Ezentúl senki sem kételkedhet abban, hogy a szélsőjobboldal hova vezethet" - szögezte le. Egyben megfontolt reagálásra kérte az ország különböző népcsoportjait, mert - mint fogalmazott - el kell kerülni, hogy a társadalomban az erőszak spirálja alakuljon ki.

Antwerpenben jelentős bevándorolt közösség él, mindenekelőtt észak-afrikaiak és törökök. A 450 ezres lakosságú város - valószínűleg ennek is köszönhetően - a flamand szélsőjobb fellegvárának számít: a Vlaams Blok (amelyet időközben átkereszteltek Vlaams Belang névre) a legutóbbi önkormányzati választásokon, 2000-ben több mint 30 százalékos eredményt ért el itt, s az idén ősszel esedékes hasonló megméretésen még nagyobb szavazati arányban reménykedik.