Elhagyhatta a magánzárkát Hodorkovszkij

Vágólapra másolva!
Újra egy közös cellában raboskodhat Mihail Hodorkovszkij orosz olajmágnás, aki azért került pár hónapja magánzárkába, mert egy rabtársa megsebesítette egy késsel. Ügyvédei viszont azt állították, azért különítik így el védencüket, hogy megtörjék.
Vágólapra másolva!

Visszahelyezték egy közös cellába Mihail Hodorkovszkij orosz olajmágnást, a Jukosz olajvállalat volt vezetőjét, aki az után került át egy magánzárkába, hogy az egyik rabtársa megkéselte - jelentette be Jurij Kalinyin, az orosz büntetés-végrehajtási szervezet igazgatója csütörtökön.

A börtönigazgató szerint a saját biztonsága érdekében helyezték magánzárkába április 20-án a szibériai börtönben raboskodó Hodorkovszkijt. Ügyvédei viszont azt állítják, hogy a hatóságok lépése védencük akaratának megtörésére irányult.

Kalinyin nem adott magyarázatot arra, miért térhetett vissza Hodorkovszkij a közös cellába, csupán annyit mondott, hogy az elítélt olajmágnás börtönbüntetésével kapcsolatos összes döntésnek "objektív okai" vannak. Hodorkovszkijra tavaly szeptemberben szabott ki nyolcévi szabadságvesztést egy moszkvai bíróság nagy összegű csalás és adócsalás címén.

A Jukosz olajtársaság alapítóját eredetileg korábbi privatizációs ügyletei, és a vállalatnál folytatott, illegális műveletek miatt fogták perbe, végül adócsalásért ítélték el. Az üzletember liberális pártokat támogatott Putyin elnökkel szemben, így az ellene folytatott eljárás nem volt mentes a politikai felhangoktól sem.