A rabszolgákra emlékeznek a franciák

Vágólapra másolva!
Május 10-ét a rabszolgaság emléknapjának nyilvánították Franciaországban, amely ezzel az első európai állam, ahol hivatalos nemzeti megemlékezések zajlanak a rabszolgaság áldozatainak emlékére.
Vágólapra másolva!

A francia államfő, Jacques Chirac rendelte el, hogy május 10-ét ezentúl a rabszolgaság áldozatai emlékének szentelik Franciaországban. Az elnök, aki a történelem letörölhetetlen szégyenfoltjának nevezte a rabszolgaság intézményét, maga is részt vesz a francia fővárosban szerdán tartott megemlékező ünnepségeken - írja a BBC.

Jacques Chirac már több kísérletet is tett arra, hogy elfeledtesse Franciaország gyarmatosító múltját, azonban ezek némelyike inkább ellenérzéseket keltett. Öt évvel ezelőtt a francia szenátus ezen a napon, május 10-én fogadta el azt a törvényt, amely a rabszolgaságot emberiség elleni bűncselekménnyé nyilvánította. Sokaknak eszébe juthatnak viszont azok a láncra vert afrikai rabszolgák, akiket a Franciaország egykori karibi gyarmatain lévő ültetvényeken dolgoztattak.

Az elnök ígéretet tett arra is, hogy harcba száll a rabszolgaság modernkori fajtái ellen, így a francia igazságszolgáltatás fellépését helyezte kilátásba minden olyan céggel szemben, amelyek - bárhol a világon - kényszermunkát alkalmaznak.

Meglehetősen vitatottak azok a Chirac által javasolt törvények is, amelyek viszont arról rendelkeznénk, hogy az iskolai tanórákon a diákokkal meg kell ismertetni a rabszolga-kereskedelem rémtörténeteit. Néhány történész azzal nem ért egyet, miért is akarja a kormányzat megszabni, hogyan tanítsák az iskolák a történelmet, míg mások éppen azt tették szóvá, hogy az iskolákat miért nem kérik arra: hangsúlyozzák Franciaország szerintük egyértelműen pozitív szerepét, amit a gyarmataival szemben játszott.