Kioktatja Busht levelében az iráni elnök

Vágólapra másolva!
Az iráni elnök által George Bushnak küldött levél, a kiszivárgott részletek szerint Irak kapcsán hazugsággal, 2001. szeptember 11-e esetében pedig titkolózással vádolja az amerikai elnököt. Az iráni vezető emellett felteszi a kérdést Bushnak, mikor csatlakozik a vallás felé forduló emberekhez.
Vágólapra másolva!

A 18 oldalas levelet hivatalosan egyelőre nem hozták nyilvánosságra, de részletek kiszivárogtak. E szerint Mahmud Ahmadenizsad iráni elnök többek között az iraki háborút vetette George Bush amerikai elnök szemére. "A tömegpusztító fegyverek ürügyén ez a hatalmas tragédia elnyelte a megszállt és a megszálló ország embereit" - fogalmaz az iráni elnök, aki Irak kapcsán hazugsággal, a 2001. szeptember 11-i amerikai merényletekkel kapcsolatban pedig titkolózással vádolta meg Busht. Ahamdenizsad szerint ugyanis az Egyesült Államok elzárta a nyilvánosság elől a New York-i és washingtoni támadások egyes elemeit.

A kiszivárgott részletek szerint az iráni elnök azzal zárja levelét, hogy felteszi Bushnak a kérdést, mikor csatlakozik azokhoz az emberekhez, akik a vallás felé fordulnak. (Bush egyébként többször is utalt arra, hogy gyakorló keresztény hívő, a 2001. szeptember 11-i támadások után bírálták is többen, amikor új keresztes hadjárat beindításáról beszélt.)

Beszámolók szerint ez az első alkalom, hogy az 1979-es iráni forradalom óta az ország vezetője közvetlen módon, levélben fordult az Egyesült Államok elnökéhez. A levél azért is nagy figyelmet váltott ki, mert Washington épp arról győzködi az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjait - Kínát és Oroszországot egyelőre sikertelenül -, hogy lépjenek fel keményebben a nukleáris programot folytató Iránnal szemben.

A Bushnak címzett levél konkrétan nem tesz említést erről az ügyről, de Ahmadenizsad utal rá, amikor felteszi a kérdést: "Miért van az, hogy bármilyen közel-keleti technológiai vagy tudományos teljesítményt mindig úgy állítanak be, mint a cionista rezsim elleni fenyegetést. A tudományos kutatás-fejlesztés nem tartozik a nemzetek alapvető jogai közé?" Az iráni elnök ezzel közvetve megerősítette azt a korábban hangoztatott álláspontot, hogy Teherán csak és kizárólag békés energiatermelési célokból folytatja atomprogramját, nem pedig fegyverkezés miatt.