Bush "füle" lesz a CIA igazgatója

Vágólapra másolva!
Bush terror ellenes, sok bírálatot kiváltott reformterveinek támogatója, Michael Hayden tábornok veszi át a CIA vezetését. Hayden Porter Goss-t követi, aki azért távozott az amerikai hírszerzés éléről másfél év után, mert nem volt hajlandó beletörődni, hogy csökkentik a CIA befolyását a hírszerzői munkában.
Vágólapra másolva!

Michael Hayden négycsillagos tábornokot nevezte ki George Bush amerikai elnök a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) új igazgatójának Porter Goss helyébe, akit múlt pénteken lemondásra kényszerítettek, mivel akadályozta John Negroponte nemzeti hírszerzési igazgató reformterveit. A 61 éves tábornok a 16 amerikai hírszerző szervezet munkáját összehangoló John Negroponte nemzeti hírszerzési igazgató (DNI) helyettese volt. Bush elnök a kinevezést bejelentő rövid beszédében kiemelte, hogy a tábornokot évtizedes barátság fűzi Negropontehoz. Hayden elismerő szavakat mondott a CIA két előző igazgatójáról, George Tenetről és Porter Gossról, akiknek - mint fogalmazott - a vállán fog állni munkájában.

Bush elnök tavaly februárban nevezte ki a volt ENSZ-nagykövetet a hírszerzési reform jegyében létrehozott DNI posztjára. Porter Goss ezzel egy csapásra elvesztette korábbi befolyását, mivel addig a CIA igazgatója fogta össze, mint "első az egyenlők között", a hírszerző közösség 16 polgári és katonai szervezetét, s ő tartotta az elnöknek a napi fehér házi tájékoztatót. Negroponte másrészt a CIA tevékenységét a hagyományos külföldi kémkedésre és a terroristák felkutatására akarja korlátozni, az összegző elemzés munkáját pedig máshová helyezné át. Porter Goss viszont azért küzdött, hogy a Központi Hírszerző Ügynökség ne csak a nevében legyen központi, hanem ténylegesen is megőrizze kiemelt szerepét.

Hayden szenátusi megerősítése nem ígérkezik könnyűnek, mivel Bush elnök választását már a kinevezés bejelentése előtt számos törvényhozó bírálta mind a Demokrata Párt, mind a Republikánus Párt soraiból. A bírálók egyrészt nehezményezik, hogy hivatásos katona kerül a CIA élére, másrészt kifogásolják, hogy éppen olyan személy vegye át a CIA irányítását, akinek neve összekapcsolódik az amerikai állampolgárok külföldi telefon-beszélgetéseinek bírósági jóváhagyás nélküli, titkos lehallgatásával, elektronikus leveleik ellenőrzésével. Bush elnök a terrorizmus elleni harc jegyében utasította erre a titkos és sokak szerint alkotmányellenes tevékenységre az amerikai hírszerző közösség "elektronikus fülét", a Nemzetbiztonsági Ügynökséget (NSA), amelyet Hayden 1999-2005 között vezetett.

A CIA élén már többször állt katona, legutóbb Stansfield Turner tengernagy (1977-1981). Egy tábornok kinevezése mégis kényes ügy egy olyan időpontban, amikor a katonai és a polgári hírszerzés között gyakoriak a hatásköri villongások, s a Pentagon folyamatosan bővíti titkos külföldi hírszerzési és titkos műveleti képességét. A CIA militarizálásával kapcsolatos aggodalmak eloszlatására, a hírek szerint egy év szolgálat után távozik a CIA második embere, Albert Calland altábornagy.

Joseph Biden demokrata párti szenátor attól tart, Hayden kinevezésével az a benyomás támadhat, hogy a CIA a Pentagon alárendeltségébe kerül. A képviselőház hírszerzési bizottságának elnöke, a republikánus párti Peter Hoekstra szerint Hayden nem a megfelelő ember a CIA-igazgató posztjára. Hasonló a véleménye Saxby Chambliss republikánus párti képviselőnek, a bizottság tagjának is. Hayden és Donald Rumsfeld védelmi miniszter viszonya nem felhőtlen, különösen amióta az előbbi, egy meghallgatáson úgy ítélte meg, hogy a Nemzetbiztonsági Ügynökséget (NSA) ki kellene vonni a Pentagon felügyelete alól. A 16 hírszerző szervezet közül nyolc tartozik a Pentagon alárendeltségébe, köztük az NSA, a katonai hírszerző szervezet, a DIA és a négy haderőnem hírszerző szervezetei.