Szudán nem engedi be az ENSZ-t Darfurba

Vágólapra másolva!
Szudán továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy a belegyezése nélkül az ENSZ ne vezényeljen békefenntartókat Darfurba, az afrikai ország polgárháború sújtotta térségébe. Kartúm hozzátette: a későbbiekben kérhetik a világszervezet segítségét. Az ENSZ közben azt szeretné elérni, hogy a pénteken megkötött békeegyezség érdekében a segélyszervezetek munkatársai eljuthassanak Darfurba.
Vágólapra másolva!

A szudáni kormány ismét elutasította vasárnap, hogy az ENSZ Kartúm beleegyezése nélkül vezényeljen békefenntartókat a nyugat-szudáni Dárfúrba, a polgárháborútól sújtott térség békéjének helyreállítására. Azt azonban nem zárta ki, hogy később esetleg kérni fogja a világszervezet békefenntartóinak közreműködését.

Két nappal a dárfúri válság rendezéséről szóló megállapodás megkötése után Dzsamal Ibrahim külügyi szóvivő kijelentette: "Szudán sohasem fogja elfogadni, hogy egyoldalúan ENSZ-alakulatokat vezényeljenek Dárfúrba. A kormány majd eldönti, hogy szüksége van-e az ENSZ-erők segítségére" - tette hozzá.

Az ország déli részén már állomásoznak ENSZ-katonák. A dárfúri térség esetében eddig azonban elzárkózott ettől, ezért a külügyi szóvivő vasárnapi nyilatkozata változást jelent Kartúm álláspontjában.

Jan Egeland, az ENSZ főtitkárának emberiességi ügyekben illetékes helyettese felszólította vasárnap a szudáni hatóságokat: tegyék lehetővé a segélyszervezetek munkatársainak eljutását a polgárháború sújtotta térségbe, amint azt a pénteken megkötött békeegyezség is előírja. "Jelenleg nem ez a helyzet, a Dárfurban tevékenykedő segélyszervezetek panaszolják, hogy a szudáni hatóságok korlátozzák munkatársaik mozgását és tevékenységét" - mondta Egeland.

A magas rangú ENSZ-tisztségviselő a következő napokban megpróbálja rábeszélni a békeegyezségtől elzárkózó frakciókat a megállapodást aláírására. A kartúmi kormány képviselői a legnagyobb darfuri felkelőcsoporttal, a Szudáni Felszabadító Hadsereg egyik frakciójával kötötték meg a békemegállapodást. A felkelők két további csoportja nem csatlakozott az egyezséghez.

A felkelők 2003 elején fogtak fegyvert Darfur térségében, mert állításuk szerint az arabok által uralt kartúmi kormány elhanyagolja a koldusszegény sivatagos térséget és az ott élő fekete bőrű lakosságot. Mintegy 180 ezer ember halt meg eddig a harcokban, illetve az azokat kísérő mészárlásokban és járványokban. Kartúm felhasználja a felkelők elleni harcában a térségbeli nomád arab törzsek milíciáit, kihasználva az ugyanarra a földterületre igényt tartó fekete földművesek és a nomád arabok között feszülő régi ellentéteket.