Szerb elitegységek vadásznak Mladicra

Vágólapra másolva!
Több házkutatást tartottak vasárnap Szerbiában Ratko Mladic volt boszniai szerb parancsnok után kutatva. A srebrenicai népirtás miatt körözött tábornokot továbbra sem sikerült elfogni.
Vágólapra másolva!

A szerbiai rendőrség elitegységei Valjevónál folytattak vasárnap hajtóvadászatot Ratko Mladic volt boszniai szerb hadseregparancsnok, hágai szökevény után.

A rendőrség házkutatást tartott két valjevói lakásban, utána pedig átkutatták a lakástulajdonosok birtokában lévő vidéki tulajdonokat is, Pricevic és Stave falvak közelében. A több órán át tartó razzia alatt három helikopter körözött a város és az említett falvak felett. A belgrádi sajtó a korábbi években sokszor írt arról, hogy a tíz éve szökésben lévő tábornok Valjevo környékén tartózkodik, ahol vett egy elhagyott birtokot.

A hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) egyik legkeresettebb vádlottja elleni hajtóvadászat pénteken kezdődött, amikor a rendőrség házkutatást tartott több belgrádi lakásban, többek között Mladic család belgrádi villájában és a szomszédos házakban is.

Brüsszel a múlt héten felfüggesztette a Belgráddal folytatott uniós társulási tárgyalásokat, mert a hatóságok április végéig nem adták ki Hágának a szökevényt. Vojislav Kostunica kormányfő ezután parancsba adta az illetékes nyomozószerveknek, hogy határozottabban lépjenek fel a tábornok és bujtatói ellen.

A pénteki belgrádi razziák során elfogtak két személyt a tábornok feltételezett segítői közül. Egyikük Marko Lugonja tábornok, egykori boszniai szerb helyettes védelmi miniszter. A másik Branimir Djokic, a Szerb Radikális Párt (SRS) tagja, akit a kihallgatás után elengedtek.

A hatóságok eddig kilenc olyan személyt tartóztattak le, akik feltehetően segítették a rejtőzködésben a srebrenicai népirtás miatt vád alá helyezett tábornokot.