A rendőrökkel csatáztak zsidó telepesek

Vágólapra másolva!
Zsidó telepesekkel csaptak össze a ciszjordániai Hebronban vasárnap hajnalban izraeli rendőrök. A kilakoltatás ellen tiltakozók kövekkel és égő tárgyakkal dobálták meg a rendőröket, és autógumikat gyújtottak fel. Az összecsapásnak legalább tíz sérültje van.
Vágólapra másolva!

Az izraeli rendőrök egy jogtalanul elfoglalt palesztin ház telepes lakóinak kilakoltatására készültek. Az összecsapásban tízen, más források szerint tizenhárman sebesültek meg. A kilakoltatás ellen tiltakozó telepesek kövekkel és égő tárgyakkal dobálták meg a rendőröket, és autógumikat gyújtottak fel. Az elmúlt napokban több száz telepes érkezett a városban, hogy tiltakozzon a ház kiürítése ellen. Öt telepest őrizetbe vettek.

Vasárnap hajnalban a biztonsági erők több száz tagja foglalt el állásokat Hebronban a kilakoltatásra készülve. Amikor az összecsapások kitörtek, újabb erőket vezényeltek a helyszínre. Az éjszaka során némileg enyhült a feszültség, amikor a telepesek és a rendvédelmi erők képviselői tárgyalást folytattak a vasárnapi kivonulás feltételeiről.

A kilakoltatást pénteken rendelte el a legfelsőbb bíróság. Az erőszakos kilakoltatás azután kezdődött meg, hogy a telepesek békés távozásáról folyó tárgyalások kudarcba fulladtak. A három telepes család egy hónapja foglalta el hamis bérleti szerződéssel a palesztin tulajdonban lévő házat. Februárban egy hasonló ciszjordániai akció során több mint 200 tiltakozó és rendőr sérült meg.

Hebronban mintegy 160 ezer palesztin és mintegy 500 zsidó telepes él, ez utóbbiak a Pátriárkák Sírja körüli megerősített beékelődésben, az izraeli hadsereg védelme alatt. A palesztinokkal 1997 elején kötött megállapodás értelmében Izrael kiürítette a város 80 százalékát.