Béketüntetés és könnygázbombák Athénban

Vágólapra másolva!
Anarchisták rendbontásai zavarták meg szombaton a globilizációellenes aktivisták Athénban tartott felvonulását. A randalírozók bankokat, üzleteket, autókat rongáltak meg.
Vágólapra másolva!

A rohamrendőrség könnyfakasztó bombák bevetésével próbálta megfékezni az Athén belvárosában bankokat, üzleteket és rendőrautókat megrongáló fiatalokat, akik az Európai Szociális Fórum felhívására összegyűlt 30 ezer aktivista béketüntetését használták fel arra, hogy szabadjára engedjék indulataikat. Az incidensektől eleve tartva az üzletek többségét bezárták a tulajdonosok.

Több alkalommal heves szóváltás alakult ki a békés tüntetők és a fekete ruhába öltözött, elmaszkírozott randalírozók között, amikor az előbbiek kifogásolták a rombolást. Egy rendőr könnyebben megsebesült, tizenöt anarchistát őrizetbe vettek az összetűzések során.

A békemenet élén haladtak a szervezők "A háború, a neoliberalizmus és a rasszizmus ellen!" feliratú hatalmas transzparens alatt. Angol, francia, görög és olasz nyelven skandálták az "Ellen kell állni a globális Guantánamónak", "El a kezekkel Irántól!", "Bush, Blair, CIA, hány gyereket öltetek meg ma?", "Bush és Blair, terroristák" jelszavakat.

A IV. Európai Szociális Fórum négynapos nemzetközi találkozója vasárnap ér véget. A globalizációellenes rendezvény miatt több mint nyolcezer rendőrt mozgósítottak a közrend védelmére. A fórum felhívására tartott tüntetésen szakszervezetek és baloldali csoportok képviselői, továbbá mintegy tízezer külföldi aktivista vett részt.