Egységes honosításról egyezkednek Németországban

Vágólapra másolva!
A német állampolgárságot kérvényező külföldiekkel szemben érvényesítendő egységes honosítási normákról kezdtek tanácskozást csütörtökön Garmisch-Partenkirchenben a német tartományok belügyminiszterei a szövetségi belügyminiszterrel, Wolfgang Schäubléval együtt.
Vágólapra másolva!

Az állampolgárságról szóló törvény értelmében honosításra formálhat jogot az a külföldi, aki nyolc éve törvényes alapon Németországban él, van letelepedési engedélye, el tudja tartani magát és családját, kielégítő német nyelvtudással rendelkezik, nem követett el súlyos törvénybe ütköző cselekedetet, s elfogadja a német társadalmi berendezkedést.

Az állampolgárság jogosultságának elbírálása decentralizáltan történik, különböző módszerekkel és eltérő szigorral. A tartományi belügyminiszterek a változatos gyakorlattal szemben egységes szabályozást próbálnak kidolgozni. A miniszterek között nincs egyetértés például abban, hogy a honosítási procedúrát esküvel vagy csak fogadalomtétellel zárják-e le. Ugyancsak vitatott, hogy milyen tesztekkel vizsgálják meg az illető "érettségét" a német állampolgárságra, vagy hogy legyenek-e egyáltalán tesztek.

A kereszténydemokrata irányítású Hessen tartományban tudásteszttel kísérleteznek. Száz, nagyjából az általános műveltség körébe tartozó kérdéssel kívánják felmérni, hogy a kérelmező mit tud Németországról, a politikai berendezkedésről, a társadalomról, a kultúráról, az ország nagyjairól. A kérelmezőnek például tudnia illene, hogy mi "a berni csoda". (A nyugatnémet válogatott 3:2-es győzelme a magyarok ellen az 1954-es labdarúgó-világbajnokság berni döntőjében.)

Hat éve érvényes az a szabály, hogy külföldi szülők Németországban született gyereke automatikusan német lesz, ha valamelyik szülő legalább nyolc éve törvényes alapon él az országban s rendelkezik tartózkodási jogcímmel. A gyereknek 23. életévéig kell eldöntenie, hogy német akar-e maradni, vagy a német állampolgárságot fel nem vevő szülők állampolgárságát választja. Németországban a máshonnan származók legnépesebb közösségét a törökök alkotják, de zömük nem német állampolgár.