Ciampi mégsem pályázik az olasz elnöki posztra

Vágólapra másolva!
A teljes politikai elit kérésének dacára nem jelölteti magát második mandátumra Carlo Azeglio Ciampi hivatalban lévő olasz államfő, aki döntését szerdán közleményben hozta nyilvánosságra.
Vágólapra másolva!
Forrás: MTI
Carlo Azeglio Ciampi olasz elnök

A 85 éves Ciampi a közleményben egyértelműen kizárta, hogy újabb hét évre elvállalja az elnöki megbízatást. Döntését egyrészt hajlott korával indokolta, másrészt pedig emlékeztetett arra, hogy a köztársaság előző kilenc elnöke közül egyetlen egyet sem választottak újjá, és álláspontja szerint "nem kell szakítani ezzel a hagyománnyal".

Az utóbbi hónapokban Ciampi többször kizártnak nevezte, hogy újra pályázna az elnökségre. Szerdán, a közlemény nyilvánosságra hozatala előtt néhány órával viszont azt mondta szülővárosában, Livornóban a köszöntésére egybegyűlt nagy számú ember előtt, akik felkérték, hogy ismét pályázza meg az államfői posztot, "majd meglátjuk".

Ciampi hétéves államfői megbízatása május 18-án jár le. Eredetileg úgy volt, hogy május 13-án választják meg utódját, de a parlament úgy döntött, hogy előrehozza az elnökválasztást a jövő hétfőre. Az új államfő ad majd megbízást kormányalakításra a parlamenti választásokon győztes balközép vezetőjének, Romano Prodinak.