Építik a Szabadságtornyot a WTC helyén

Vágólapra másolva!
Csütörtökön megkezdődött az építkezés a 2001 szeptemberi terrortámadásokban lerombolt Világkereskedelmi Központ helyén. A tervek már régebb óta megvannak, az építkezést eddig jogi viták hátráltatták.
Vágólapra másolva!

Hónapokon át tartó huzavona után, ünnepélyesen megkezdődött csütörtökön, New Yorkban a Szabadságtorony építése, a 2001. szeptember 11-i terrortámadásban lerombolt Világkereskedelmi Központ, Ground Zeronak is nevezett helyén.

Az elkeseredett jogi-illetékességi küzdelemnek előző nap vetett véget a telek tulajdonosa, a New York-i és New Jersey-i kikötői hatóság, valamint a bérlő, Larry Silverstein. Abban egyeztek meg, hogy a 6,4 hektáros telken öt toronyház épül 2012-ig, a terrortámadás 2009-ben megnyíló emlékműve, valamint egy kulturális központ és az ott kialakítandó közlekedési gócpont körül. Négy felhőkarcoló, köztük a Daniel Liebeskind által megtervezett Szabadság-torony építését a vállalkozó veszi át, az ötödiket pedig a kikötői hatóság.

Silverstein hat héttel a terrortámadás előtt vette bérbe a Világkereskedelmi Központot 99 esztendőre a kikötői hatóságtól, és eddig ragaszkodott ahhoz, hogy egyedül ő jogosult a telek beépítésére, a hatóságok azonban nem bíztak abban, hogy képes lesz előteremteni, az összesen hétmilliárd dollárra becsült építési költségeket.

A Szabadság-torony építési költségeit kétmilliárd dollárra becsülik. Sok vita övezte, mivel jelképi erejénél fogva, elkészülte után, terrortámadások céltáblájává válhat. Az illetékes hatóságok aggodalmai miatt módosítottak az eredeti terveken, hogy megerősítsék szerkezetét.

George Pataki, New York állam kormányzója a helyszínen tartott sajtóértekezleten azt mondta, hogy az épület a szabadság és a függetlenség jelképe lesz. A politikus szerint a megcsavart épület formája, a csúcsában lévő tűvel együtt a Szabadság-szoborra, magassága - 1776 láb (541 méter) - pedig az Egyesült Államok függetlenségi nyilatkozata kiadásának évére utal.