Kolera pusztít Angolában

Vágólapra másolva!
Súlyos kolerajárvány pusztít Angola nagy részén. A segélyszervezetek óránként harminc újabb fertőzést észlelnek az afrikai országban. A járványban eddig 900 ember halt meg.
Vágólapra másolva!

Húszezer megbetegedést, 900 halálesetet okozott Angolában tíz hét alatt a kolerajárvány - közölte csütörtökön az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nemzetközi humanitárius szervezet. Richard Veerman, az MSF angolai missziójának vezetője szerint a kór az ország nagy részén elterjedt. Veerman úgy vélekedett: a világ lassan reagált az afrikai országot sújtó egyik legszörnyűbb, jelenleg már ellenőrizhetetlenné vált járványra. Éppen ezért a szervezet az erőfeszítések fokozására szólította fel az angolai kormányt és a nemzetközi segélyerőket.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által legutóbb április 19-én kiadott adatok szerint ötszázan haltak meg kolerában, köztük 118 ember a fővárosban, Luandában, és az ország hat tartományában több mint 12 ezer megbetegedést regisztráltak. Az MSF közleményéből kiderült, hogy átlagosan óránként harminc újabb fertőzést észlelnek, és óránként meghal egy újabb ember.

Luanda egyik kezelőközpontjában 24 óra alatt 240 új beteget vettek fel. Kedden 929 új eset volt, miközben 25-tel nőtt a halálos áldozatok száma. Ez volt eddig a legsúlyosabb napi mérleg, és Veerman szerint a járvány még korántsem érte el csúcspontját.

A szervezet kulcsfontosságúnak nevezte, hogy az angolai hatóságok mielőbb országos stratégiát dolgozzanak ki a betegség terjedésének megfékezésére, biztosítsák a kezelőközpontokhoz való eljutást a betegeknek, garantálják az ingyenes ivóvizet és javítsák a higiénés feltételeket. Eddig 10 kezelőközpontot állítottak fel a kolerás betegeknek, köztük hatot Luandában, ezekben 55 külföldi és 330 helyi orvos és kisegítő dolgozik.

A legutóbbi kolerajárvány 1987-ben pusztított Angolában, és a WHO adatai szerint 1460 halálos áldozatot követelt.