Magyar sérültje is van a dahabi merényletnek

Vágólapra másolva!
A korábbi jelentésekkel ellentétben magyar sérültje is van a hétfői egyiptomi merényleteknek. Az égési sérüléseket szenvedett férfit egy kairói kórházban ápolják. A dahabi hármas robbantásban összesen 23 ember vesztette életét, és több mint 60-an sebesültek meg. Az áldozatok között külföldiek is vannak.
Vágólapra másolva!

Magyar sérültje ias van az egyiptomi Dahabban elkövetett robbantásos merényleteknek. A kairói magyar nagykövet szerint a férfi állapota súlyos, kórházban ápolják. A korábbi jelentések még arról szóltak, hogy nincs magyar sem a halálos áldozatok, sem a sebesültek között. Pető Tibor nagykövet szerint ugyanakkor az egyiptomi hatóságok kedd reggeli jelentéséből kiderült, hogy egy magyar férfi súlyosan megsérült a hármas robbantásban.

A sérült férfi felesége vélhetően a robbantás helyszínén volt, s mivel nem adott magáról életjelet, most őt is intenzíven keresik, ezt a Külügyminisztérium szóvivője jelentette be. Polgár Viktor hozzátette: a kairói magyar nagykövet és a konzul Dahabban tartózkodnak, és mindent elkövetnek annak érdekében, hogy megtalálják az asszonyt.

A térségben a hatóságok tudomása szerint összesen negyvenhét magyar tartózkodik, egy helyi búvárklub szervezésében. Tóth Imre, a dahabi Lighthouse búvárközpont magyar ügyvezetője szerint mindannyian biztonságban vannak. A búvárklubban összesen száz vendég tartózkodott, a külföldiek többsége szintén sértetlen maradt. A sérült férfi azonban nem a búvárklub vendégei közé tartozott.

"Magas fokú terrorfenyegetettség"

A magyar külügy keddi közleménye szerint az 53 éves budapesti férfit égési sérülésekkel kezelik egy kairói katonai kórházban - ahova a sarm-es-sejki kórházból szállították át. A tárca közleményében elítélte a merényletsorozatot, és együttérzését fejezte ki az áldozatok családtagjainak. A Külügyminisztérium szerint "a világban globális terrorveszély tapasztalható, kiemelten a Közép- és Közel-Kelet térségében". A tárca figyelmeztetett, hogy Egyiptomban "magas fokú terrorfenyegetettséggel kell számolni".

A népszerű búvárparadicsom bazár-negyedében hétfőn este robbant három pokolgép. A detonációban 23 ember vesztette életét, és 62-en sérültek meg. A hivatalos adatok szerint a halálos áldozatok többsége - húsz ember - egyiptomi, rajtuk kívül meghalt egy svájci és egy orosz turista, illetve egy német gyerek. A hatvankét sebesült többsége ugyancsak egyiptomi, közülük húszan külföldiek, dánok, britek, olaszok, németek, franciák, amerikaiak, dél-koreaiak, libanoniak, palesztinok, izraeliek és ausztrálok.

Kisebb hatóerejű robbanások

A merénylet hétfő este történt a dahabi bazárban, ahol három pokolgépet hoztak működésbe. A robbanások azonban sokkal kisebb hatóerejűek voltak, mint a tavaly júliusban Sarm es-Sejkben elkövetett merényletben. Erre utal, hogy a szerkezetek 5-6 méternyi távolságban robbantak a környező házaktól, de még azok ablakai sem törtek be a detonáció nyomán.

Szemtanúk szerint a robbantásokat helyi idő szerint este 7 óra 15 perckor hajtották végre. Az egyiptomi hatóságok szerint mindhárom esetben öngyilkos merénylet történt. Az elmúlt másfél évben több súlyos merényletet hajtottak végre a Sínai-félszigeten, Tabában, Rasz Sitanban és Sarm-es-Sejkben. Dahab éppen Taba és Sarm-es-Sejk között fekszik.

MTI/[origo]