Gyilkos csimpánzokat üldöznek Sierra Leonéban

Vágólapra másolva!
Egy embert megölt, legalább hármat pedig megsebesített kéttucatnyi csimpánz Sierra Leonéban. Az állatok, a nyugat-afrikai ország egyik csimpánz-menedékhelyének lakói, vasárnap támadtak rá az odaérkező látogatókra, majd megszöktek. A helyi rendőrség nagy erőkkel keresi az állatokat.
Vágólapra másolva!

Gyilkos csimpánzbandát üldöz a Sierra Leone-i rendőrség és az erdészet. Az állatok még vasárnap támadtak a nyugat-afrikai ország fővárosa, Freetown közelében fekvő Tacugama csimpánz-menedékhelyre érkező látogatókra.

A Bruno nevű vezérhím által feltüzelt majmok nekiestek a turistáknak, járművük helyi illetőségű vezetőjét megölték és szétmarcangolták, a másik három - egyes jelentések szerint négy - embernek súlyos sebesüléseket okoztak. A Reuters jelentése szerint a sérült áldozatok amerikai és kanadai állampolgárok voltak, akik egy helyi építőipari vállalat alkalmazásában álltak. Egyiküknek állítólag amputálni kellett a karját.

A menedékhely egyik munkatársa szerint összesen 24 - más hírek szerint 27 - csimpánz szökött meg, közülük többen azonban már visszatértek. A támadás oka ismeretlen, a rendőrök szerint a támadás teljesen váratlan volt, a majmok beleharaptak a látogatókba, és megtépték ruháikat.

A támadás után kiérkező rendőrök lövöldözni kezdtek, ami pánikot okozott a helyiek körében. A rendőrség nagy erővel indult megkeresni az elszökött főemlősöket. A hatóságok figyelmeztették a környező települések lakóit, hogy óvakodjanak a csimpánzoktól - írja a BBC.

A csimpánz-menedéket tíz éve alapították elárvult és elhagyott állatok számára. A hely első lakója a társait feltüzelő Bruno volt. Jelenleg körülbelül 70 emberszabású él itt, félvad környezetben: éjszakáikat nagy ketrecekben töltik, de nappal kedvükre barangolhatnak a közeli, kerítéssel körbevett esőerdőben.