Gátszakadás történt Romániában

Vágólapra másolva!
Nyolcvan méteres rés keletkezett egy dunai védgáton Romániában, ezért 130 családnak el kellett hagynia otthonát vasárnap. Az ország déli részén fekvő Dolj megyében nem romlott a helyzet, de a kitelepítetteknek még várniuk kell a hazatérésre.
Vágólapra másolva!

Romlott az árvízi helyzet a romániai Kostanca megyében, ahol gátszakadás történt. Emiatt 130 családnak el kellett elhagynia otthonát vasárnapra virradóra Oltina faluban. Konstanca Románia délkeleti - Bulgáriával határos - megyéje, a Fekete-tenger partjához közel.

Az ottani - Calarasi és Fetesti közötti Oltina falunál nyolcvan méteres rés keletkezett a védgáton, ezért vált sürgőssé a közeli halgazdaságok mentén lakó 130 család azonnali kiköltöztetése. Itt egy-két napon belül víz alá kerülnek a házak. A folyam óriási hozamát ebben a délkeleti országrészben szombaton vízeltereléssel csökkentették.

A déli Dolj megyében stabilizálódni látszik a helyzet, bár az evakuáltaknak még várniuk kell, hogy visszatérhessenek házaikba. A hétvégén még mindig több ezer ember, köztük sok csendőr és rendőr vállvetve dolgozott a gát megerősítésén, helikoptereket és harci járműveket is bevetettek e célra.

Bechetnél és Bistretnél - ahol az elmúlt napokban rendkívüli vészhelyzet alakult ki -, úgy tűnik, elmúlt a közvetlen veszély. A teljesen eláradt Rast falu lakói azonban az ortodox húsvétot katonai sátrakból felállított táborban töltik.