Az USA kémrepülőgépeket szállít Lengyelországnak

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok pilóta nélküli kémrepülőgépeket szállít Lengyelországnak a két ország képviselői által aláírt megállapodás alapján - közölte szombaton a lengyel védelmi minisztérium. Az egyezség megszületését Piotr Paszkowski, a tárca szóvivője jelentette be.
Vágólapra másolva!

A Dziennik című lengyel lap értesülései szerint Varsó összesen nyolc darab Shadow 200 típusú felderítő repülőgéphez - és a gépekhez tartozó földi és számítógépes fölszereléshez - jut hozzá az Egyesült Államoktól Washington külföldi hadseregeket finanszírozó programja keretében, összesen 40 millió dollár értékben.

Zbigniew Gnatowski ezredes, a lengyel hadsereg vezérkarának a lap által megszólaltatott szóvivője szerint Varsó harci felderítésre használná a kis pilóta nélküli repülőgépeket, amint azt a szövetségesek által rendelkezésre bocsátott gépekkel is teszi Irakban, amelynek középső-déli részén Lengyelország parancsnoksága alá tartozik egy 14 ország katonáiból álló többnemzetiségű hadosztály.

Az amerikai hadsereg szinte kizárólag pilóta nélküli repülőgépekre alapozza felderítését Irakban, Shadow gépekkel próbálva föltérképezni az út mentén elrejtett robbanószerkezeteket, a lázadók aknavetőinek pozícióját, a városi környezetben tevékenykedő mesterlövészeket és az amerikai menetoszlopokat becserkészni készülő felkelőket.