Bush gratulált Prodi választási győzelméhez

Vágólapra másolva!
Telefonon gratulált pénteken az olasz balközép pártszövetséget vezető Romano Prodinak választási győzelméhez George W. Bush amerikai elnök - közölte Prodi hivatala. A voksoláson alulmaradt Silvio Berlusconi mindennek ellenére sem hajlandó elismerni ellenfele győzelmét.
Vágólapra másolva!

Bush "reményének adott hangot, hogy hamarosan megkezdheti az együttműködést az új olasz kormánnyal" - hangsúlyozta Prodi hivatalának közleménye. Az amerikai elnök bizakodóan szólt arról is, hogy rövidesen személyesen találkozhat Prodival.

Mindeközben Silvio Berlusconi miniszterelnök továbbra sem hajlandó elismerni az április 9-én és 10-én tartott parlamenti választásokon elszenvedett vereségét. Teszi ezt dacára annak, hogy a legfelsőbb semmítőszék szerdai határozatában Prodi koalícióját nyilvánította győztesnek a képviselőházban szerzett hajszálvékony többségnek, mindössze 24 755 szavazatkülönbségnek köszönhetően.

Berlusconi egy pénteki lapinterjúban mégis azt követelte Proditól, hogy ismerje el a jobbközép erők "politikai győzelmét", mert az mintegy 220 ezerrel több szavazatot kapott, mint Prodi balközép tömörülése a parlament mindkét házára leadott összes voksot számításba véve.

"Nyilvánvaló tehát, hogy annak a személynek, aki győztesnek akarja elismertetni magát, mert több képviselői helyet szerzett(...), cserébe el kell ismernie a jobbközép erők politikai győzelmét a szavazatokat illetően" - jelentette ki az Il Piccolo című független trieszti napilapnak.

Prodi táborában azonban nem vesznek tudomást a vesztes színjátékáról. "Ez az utolsó jelenete annak a lovagnak, aki ügyetlenül leesett a lováról" - jelentette ki Franco Monaco balközép politikus, Berlusconi gúnynevére (il cavaliere - lovag) célozva.