Erőszak elleni küzdelmet kért a pápa húsvétkor

Vágólapra másolva!
Húsvét vasárnapjának előestéjén XVI. Benedek pápa a római Szent Péter bazilikában arra kérte a katolikus híveket, hogy engedjék Krisztus segítségének a kiteljesedését az erőszak ellen. A pápa - aki vasárnap lett hetvenkilenc éves - első húsvéti virrasztási szertartásán megkeresztelt néhány gyermeket is.
Vágólapra másolva!
Fotó: EPA
XVI. Benedek pápa

A katolikus egyházfő a húsvéti virrasztás alkalmával mondott szentbeszédében hangoztatta: keresztségben élni azt jelenti, hogy továbbra is végtelen távlat nyílik meg előlünk. "Krisztus feltámadása elért bennünket, és mi tudjuk, ha megragadjuk a feltámadott Úr kezét, úgy másokét is magunkhoz szorítjuk, és így egy alattvalókká válunk" - hirdette XVI. Benedek.

A bajor pápa azóta, hogy tavaly áprilisban II. János Pál halálát követően elfoglalta Szent Péter trónját, most vezette először a húsvéti virrasztási szertartást a pápai állam szívében. Az virrasztás félhomályban kezdődött jelképezve ezzel Krisztus koporsójának a sötétségét feltámadása előtt. Ezt követően borult fényárba a Szent Péter székesegyház. A pápa a szertartás folyamán a hagyományoknak megfelelően megkeresztelt néhány gyermeket is. Az idén húsvét vasárnapja egybeesik a pápa születésnapjával: XVI. Benedek hetvenkilencedik életévének betöltését is ünnepli.

XVI. Benedek pápa vezette ugyancsak a nagypénteki misét a vatikáni Szent Péter bazilikában néhány órával a Colosseumnál tartott keresztúti ájtatosságban való részvétele előtt. A szentatya vasárnap a Szent Péter téren Urbi et Orbi (a városért és a világért) áldást oszt várhatóan hívek és turisták hatalmas tömege előtt.