Berlusconi még számol, Prodi már dolgozik

Vágólapra másolva!
Öt nappal a parlamenti választások után Olaszországban továbbra is a távozó kormányfő, Silvio Berlusconi által megkérdőjelezett szavazatok újraszámlálásának eredményére várnak. A választások nyertese, Romano Prodi már az új olasz kormány összeállításán dolgozik.
Vágólapra másolva!
Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Romano Prodi, akinek balközép tömbje csekély többséggel nyert az egy hete tartott olaszországi választásokon, vasárnap azt mondta: dolgozik már az új olasz kormány összeállításán, annak ellenére, hogy ellenfele, Silvio Berlusconi miniszterelnök még nem volt hajlandó elismerni vereségét.

"Valaki nyert és a másik fél veszített" - mondta Prodi újságíróknak bolognai otthona előtt. - "Ami sok, az sok. Munkához kell látnunk. Én már higgadtan dolgozom a következő kormányért, s ez az amire szükség van " - idézték szavait. "Az országnak arra van szüksége, hogy fellélegezzen, lelkesedjen, örüljön, hogy talpra álljon" - tette hozzá.

Szombaton Prodi újfent felszólította a jobboldal vezérét, Silvio Berlusconit, ismerje el vereségét és kérjen bocsánatot, amiért azt állította, hogy csaltak a választásokon. Szombaton jelent meg a legnagyobb példányszámú olasz lapban, a Corriere della Serában Berlusconi nyílt levele, amelyben leszögezte: továbbra sem ismeri el választási vereségét, viszont "közös gondolkodást", megegyezést javasolt Prodinak.

Az olasz belügyminisztérium még pénteken radikálisan csökkentette az újraszámolásra ítélt, vitatott szavazatok számát. Az így fennmaradt 5266 szavazat utólagos ellenőrzésével már hétfőre végezhetnek, s mivel Prodi Uniója országosan 25 ezer szavazattal kapott többet a Berlusconi vezette jobboldali Szabadságjogok háza (Cdl) pártszövetségnél, így megfigyelők lehetetlennek tartják, hogy az újraszámolásból Berlusconi kerüljön ki győztesen.