Az oroszok szerint nincs iráni atomfegyver

Vágólapra másolva!
Az orosz vezérkari főnök szerint Irán nem képes atomfegyvert gyártani. Jurij Balujevszkij tábornok ugyanakkor nem zárta ki, hogy az iráni polgári célú atomprogram által felhasznált anyagok alkalmasak atomfegyver előállítására. Oroszország Irán legnagyobb nukleáris szállítója.
Vágólapra másolva!

Irán, annak alapján, amit jelenleg tesz, nem képes sem a közeli, sem a távoli jövőben atomfegyvert gyártani - vélekedett szombaton Jurij Balujevszkij tábornok, orosz vezérkari főnök.

Balujevszkij, akinek szavait az Interfax és az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökségek idézték, azt mondta, az iráni fegyverkezés egyetlen célja, hogy egy, az ország ellen irányuló katonai akciót megakadályozzon. Ugyanakkor nem zárta ki, hogy azok az anyagokat, amelyeket az iráni polgári nukleáris programban használnak, atomfegyver gyártására is felhasználhassák.

Oroszország Irán legnagyobb szállítója a békés célú nukleáris technológia terén, de jelentősek Moszkva Teheránnak szánt hagyományos fegyverszállításai is. Irán kedden bejelentette, hogy urániumdúsítást hajtott végre az ENSZ és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) felszólítása ellenére, számos negatív reakciót kiváltva ezzel a világban. Teherán azt állítja, hogy urániumdúsítása békés célú, a nyugati államok viszont azt gyanítják, hogy atomfegyver előállítására készül.

Oroszország, az Egyesült Államok, Kína, Nagy-Britannia és Franciaország, az ENSZ Biztonsági Tanács öt állandó tagja, valamint Németország képviselői kedden Moszkvában tanácskoznak az iráni nukleáris kérdésről. Moszkva úgy véli, hogy Iránnak szüksége van nukleáris energiára és igyekszik az ügyben diplomáciai megoldást találni.