Halálosztagok garázdálkodnak Irakban

Vágólapra másolva!
Az iraki belügyminiszter elismerte, hogy halálosztagok működnek az országban. Bajan Dzsabr azt ugyanakkor tagadta, hogy ezeknek közük lenne a kormányzathoz. Becslések szerint legalább 1300 ember veszett oda az elharapózó vallási erőszakban az utóbbi hónapokban, a belügyminiszter szerint ezért nagyrészt a rengeteg magán biztonsági cég felelős.
Vágólapra másolva!

Léteznek halálosztagok Irakban, amelyek a vallási erőszakot szítják - ismerte el egy interjúban az iraki belügyminiszter. Bajan Dzsabr ugyanakkor tagadta, hogy ezeknek a csoportoknak bármi közük lenne a belügyi tárcához. A miniszter szerint a helyzetért a többi tárca által előszeretettel alkalmazott mind több magán biztonsági cég és őrző-védő vállalkozás felelős, például az Irak amerikai kormányzásának idején felállított középület-védelmi szolgálat, amely szerinte ugyan valóban "nem működik rendesen", de még "nem szabadult el" - idézte a BBC a minisztert.

Az iraki szunniták azzal vádolják a síita többségű kormányt, hogy támogatja az ellenük intézett támadásokat. A múlt héten például Szaddám Huszein is ilyen vádakkal illette az iraki belügyi tárcát bírósági tárgyalásán.

A BBC tudósítója szerint napról napra a vallási erőszak egyre több áldozata kerül elő, a megkötözött és agyonlőtt halottakat gyakran egyszerűen az út mellé dobják. Az amerikai hadsereg több mint 1300-ra becsüli az elmúlt hónapok halálos áldozatainak számát, más megfigyelők viszont azt mondják: sokkal több az áldozat, csak nem kerülnek elő a holttestek.

Sok gyilkosságot rendőri vagy katonai uniformisba öltözött fegyveresek követnek el, ám a belügyminiszter szerint ezek csak "terroristák vagy olyanok, akik terroristákat támogatnak", és az egyenruhát "manapság már bárki megveheti a boltban".

Az erőszak elharapózásáért ugyanakkor részben az új kormány létrehozásának késlekedését is okolják. A parlament legközelebb hétfőn ül össze, de ez még csak a második ülése lesz a választások óta.