Szent helyen robbant pokolgép Irakban

Vágólapra másolva!
Autóba rejtett pokolgép ölt meg legalább 15 embert a dél-iraki Nedzsefben. A robbantás Ali imámnak, Mohamed próféta unokatestvérének mauzóleumától, a síiták egyik legszentebb helyétől alig 300 méterre történt.
Vágólapra másolva!

Szemtanúk szerint több mint 10 gépkocsi megsemmisült, amikor autóba rejtett bomba robbant Ali imám mauzóleumától pár száz méterre. A hatóságok szerint legalább 15 ember meghalt, és több mint harmincan megsebesültek a merényletben. Az iraki biztonsági erők lezárták a városközpontot, és mindenkit távozásra szólítottak fel, mert attól tartanak, hogy a környéken további bombák lehetnek elrejtve.

Szakértők szerint a robbantás nagyon érzékeny időpontban történt, mivel a választások óta eltelt négy hónap alatt még mindig nem sikerült megalakítani az új iraki kormányt, a fennálló hatalmi vákuum pedig csak gerjeszti a vallási alapú erőszakot. A parlamentben relatív többséget szerzett síiták azért nem tudnak kormányt alakítani, mert a kurdok és a szunniták nem fogadják el, hogy Ibráhim al-Dzsaafari szunnita jelölt maradjon a kormányfő.

MTI/[origo]