Milosevic kísért a szerbia-montenegrói parlamentben

Vágólapra másolva!
Egyperces csenddel adóztak csütörtökön a szerbiai radikális és szocialista képviselők Slobodan Milosevic néhai jugoszláv államfő emlékének a szerbia-montenegrói parlamentben, ahol Terry Davis, az Európa Tanács főtitkára a milosevici múlttal való szakításra szólította fel a belgrádi politikai vezetőket.
Vágólapra másolva!

Miközben az államközösség képviselőházában a napirend meghatározása zajlott, a Szerbiai Szocialista Párt (SPS) egyik képviselője a pulpitushoz lépett, és az elhunyt pártelnök emlékére egyperces néma csöndet kért a honatyáktól. Az ellenzéki szocialisták és a radikálisok, a montenegrói ellenzéki Szerb Demokrata Párt képviselői, illetve Zoran Zizic volt államfő állva tisztelegtek. A Szerbiában kormányzó Szerbiai Demokrata Párt képviselői ülve maradtak, a többiek kivonultak az ülésteremből.

A csütörtöki már a negyedik egyperces néma csönd volt, amellyel a volt rezsimpártok a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) börtönében egy hónapja elhunyt államfő iránti hűségüket és tiszteletüket demonstrálták. Eddig kétszer rótták le kegyeletüket ily módon a szerb parlamentben, és ugyanez megtörtént a minap az újvidéki önkormányzat képviselő-testületében.

A legsúlyosabb háborús bűntényekkel vádolt Milosevic egy hónapja halt meg szívrohamban scheveningeni börtöncellájában. Tomislav Nikolic, a Szerb Radikális Párt elnökhelyettese csütörtöki tévéinterjújában kijelentette, Milosevic halála után még inkább azon az állásponton van, hogy élve nem adhatják fel magukat Hágának a vádlottak, közöttük Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnök és az ugyancsak népirtással vádolt hadseregparancsnoka, Ratko Mladic.

A radikálisok és a szocialisták demonstratív kegyeletadása után az államközösség parlamentjében felszólalt a belgrádi látogatáson tartózkodó Terry Davis, aki beszédében arra buzdította a belgrádi politikai vezetést, hogy "haladéktalanul és maradéktalanul teljesítse" az NT iránti kötelezettségeit és utána "lapozzon", szakítson a milosevici múlttal.

Az ET főtitkára arról beszélt, hogy Szerbia-Montenegró nagyon fontos válaszút elé került, és a jó utat kell választania. "...választani kell joguralom és a status quo, a modern társadalom és a nacionalista önámítás, a valóság és a mítoszok, az új jövő és az újrahasznosított múlt között" - hangoztatta az ET főtitkára.

Terry Davis beszédét a szerb radikálisok pártelnöküket, a háborús bűntényekkel vádolt Vojislav Seseljt ábrázoló pólókban hallgatták végig. Kezükben transzparenst tartottak, amelyen kérdőre vonták Davist, hogy miért kellene Belgrádnak együttműködnie Hágával, ha Seselj harmadik éve sínylődik a törvényszék börtönében anélkül, hogy megkezdődött volna a pere. Hasonló "színjátékkal" fogadták a radikálisok a parlamentben José Manuel Barrosót, az Európai Bizottság elnökét, aki néhány hete szólalt fel a délszláv államközösség képviselőházában.