Lejátsszák az eltérített gép videóját

Vágólapra másolva!
A bíróság engedélyezte a 2001. szeptember 11-én Pennsylvaniában lezuhant repülőgép pilótafülkéjében készült videofelvétel lejátszását Zacarias Moussaoui bírósági tárgyalásán. A repülőgépes támadásokkal kapcsolatba hozott marokkói származású franciát az Egyesült Államok elleni összeesküvésben már bűnösnek találták, amiért akár halálbüntetést is kaphat.
Vágólapra másolva!

Zacarias Moussaoui bírósági tárgyalásán le fogják játszani azt a videoszalagot, amely a szeptember 11-i támadások negyedik, Pennsylvaniában lezuhant gépének pilótafülkéjében készült - írja a BBC News Online. Az ügyészség a felvétellel azt akarja bemutatni a bíróságon, hogyan bántak a repülők utasaival a gépeltérítők.

Leonie Brinkema bírónő engedélyezte a kazetta lejátszását a tárgyaláson, a gépeltérítés áldozatainak hozzátartozói pedig keddig kaptak haladékot, hogy a kazetta általános nyilvánosságra hozatalának megakadályozását kérjék. Ha addig nem érkezik ellenvetés, a 40 utassal lezuhant gép utolsó pillanatait megörökítő felvétel mindenki számára elérhetővé válik.

A tárgyaláson Moussaouit már bűnösnek találták az Egyesült Államok elleni előre kitervelt támadásában való részvétel miatt, a bíróság pedig kimondta, hogy akár ki is végezhetik. Most arról fog döntés születni, hogy ez valóban megtörténjen-e. Az ügyészség a tárgyaláson fel akarja olvasni mind a 2972 áldozat nevét, valamint tanúként hallgatja meg Rudy Giulianit, a támadások idején hivatalban lévő New York-i polgármestert.

A feltételezések szerint a New Jerseyből Kaliforniába tartó 93-as járattal a gépeltérítők szándékosan zuhantak le, mert az utasok a többi eltérített gép sorsáról mobiltelefonon értesültek, és a támadókkal szembeszállva már kezdtek felülkerekedni. Zacarias Moussaoui saját bevallása szerint Oszama bin Laden utasítására egy hasonló akció során a Fehér Házba vezetett volna repülőgépet, de az FBI már korábban kiszúrta, és így a szeptember 11-ei támadás idején már börtönben ült.