MiG-29-est koboztak el Hongkongban

Vágólapra másolva!
A hongkongi vámhatóság elkobzott egy félig szétszerelt MiG-29-es harci repülőgépet, amely egy konténerben Ukrajnából érkezett, és úti célja az Egyesült Államok lett volna.
Vágólapra másolva!

Az ukrajnai fegyverek és haditechnika exportálásával foglalkozó hazai vállalat, az Ukrszpecekszport szerdán közölte, hogy tavaly adták el az Egyesült Államoknak a repülőgépet mint múzeumi kiállítási tárgyat. Az összes szükséges dokumentummal ellátott MiG-29-es elszállításáról nem az Ukrszpecekszport, hanem az amerikai vevők által megbízott cég gondoskodott, így övé a felelősség az ügyben.

MiG 29-es akció közben

A repülőt tartalmazó konténert a Kyodo japán hírügynökség szerint még április másodikán foglalta le a vámhatóság, de a hírt csak most hozták nyilvánosságra. Az intézkedést azzal indokolták, hogy hiányzott a katonai repülőgép szállításához szükséges tranzitengedély, és nem jelölték meg a szállítmány küldésének célját. A harci gépen egyébként nem volt fegyverzet, és a hajtóművet is eltávolították belőle.

A hongkongi vámszervek szerint nincs bizonyíték arra, hogy a gép egy terrorcselekményhez újra működésbe hozható lenne. Hongkongi források sem zárták ki, hogy a repülőgépet kiállítási célra szánták, s nem csempészáruról van szó.

Az ukrán védelmi minisztérium szerdán közölte, hogy nincs köze a lefoglalt szállítmányhoz. Igor Haljavinszkij, a tárca szóvivője hangsúlyozta, hogy a haditechnika és fegyverzetek exportjával a kormány különleges részlegei foglalkoznak, köztük az Ukrszpectehnika vállalat.

Szakértők szerint a repülőgép szállításáról gondoskodó cég valószínűleg azért nem tüntetett fel minden információt a rakományt kísérő papírokban, mert abban reménykedett, hogy így gyorsabb lesz a vámhatósági eljárás.