Le Figaro: Tovább fegyverkezik az ETA

Vágólapra másolva!
A Baszk Haza és Szabadság (ETA) nevű szakadár szervezet a bejelentett tűzszünet ellenére folytatja terrorcselekményeihez használt fegyverek és gépkocsik beszerzését Franciaországban - állította szerdán a Le Figaro című francia napilap.
Vágólapra másolva!

Francia rendőrségi forrásokra hivatkozva a párizsi konzervatív újság úgy véli: az ETA Franciaországban található tagjai az 1998-99-es tűzszünethez hasonlóan várják az újabb utasításokat, és addig felkészülnek újabb akciókra. Ennek első tesztje a gépkocsilopások folytatása, ugyanis számos spanyolországi terrorcselekményhez és az aktivisták közlekedéséhez az ETA-tagok a Pireneusok túloldaláról szerzik be járműveiket, évente száz-kétszázat. A Le Figaro értesülése szerint a két hete bejelentett tűzszünet óta nem csökkent az ETA-nak tulajdonítható gépkocsilopások száma Franciaországban.

A lap állítása szerint a tagok havi 500-600 euró fizetést kaptak eddig készpénzben az ETA egymillió eurót meghaladó éves költségvetéséből, amelyet fegyveres rablásokból és Franciaországból küldött fenyegető levelekben követelt "forradalmi adókból" szedett be. Ezen akciók folytatása vagy leállítása fogja megmutatni, hogy a tűzszünet valóságosnak tekinthető-e. Március 24-én, két nappal a tűzszünet bejelentése után újabb tervezett fegyverrablási akciókra utaló dokumentumokat talált a francia rendőrség - állítja a párizsi újság.

Xabi Laralde, a Batasuna (Egység) nevű baszk radikális párt franciaországi irodájának tagja a Le Figarónak elmondta: a baszkok kényszeríteni fogják Franciaországot, hogy ne csak megfigyelőként, de tevőlegesen is vegyen részt a konfliktusban. Ugyanakkor a francia állampolgárságú szakadár elismerte: a franciaországi baszk területen élő 260 ezer lakos tizede a spanyolországi baszkoknak, és itt a nacionalisták nincsenek többségben.