Még egy nagy sztrájkot tartanak a franciák

Vágólapra másolva!
Várhatóan a keddre szervezett országos sztrájk és utcai demonstráció lesz az utolsó nagy tiltakozó akció a francia munkaügyi reformok ellen. A híradások szerint fegyverszünetet kötnek egymással a tiltakozók és a kormány.
Vágólapra másolva!

Újabb tömegdemonstrációk és országos sztrájk várható kedden Franciaországban. A megmozdulásokat ismét csak az első munkavállalásról szóló törvénnyel (CPE) kapcsolatban szervezték a szakszervezetek és különböző diákcsoportok. A szervezők arra számítanak, hogy sikerül megismételni a múlt heti részvételt, amikor körülbelül egymillió ember vonult az utcákra országszerte.

A sztrájk miatt több tucatnyi légi járatot töröltek. A franciaországi vonatközlekedés országszerte 70 százalékban biztosított, de az ország nyugati részen csak minden negyedik vonat közlekedik. Kevésbé érintik a sztrájkok a vidéki városok tömegközlekedését, és Párizsban is csaknem teljesen normálisnak mondható a metróközlekedés.

Megegyezésre számítanak

A hatóságok több ezer rohamrendőrt vezényeltek az utcákra, hogy megelőzzék a rombolást, amely az eddigi demonstrációk csaknem mindegyikének velejárója volt. Bizonyos jelek ugyanakkor arra utalnak, hogy a tiltakozók hajlanak a megegyezésre a kormánnyal - írja a BBC News.

Bruno Julliard, az Unef nevű diákszervezet vezetője közölte, elfogadna egy esetleges meghívást a kormánypárt részéről, hogy tárgyaljanak a lehetséges kompromisszumokról. Egyetlen feltételük, hogy ne kössenek egyetlen kifogásolt munkaszerződést sem. Hozzátette ugyanakkor, hogy a tiltakozók a "győzelem küszöbén állnak". A törvény ugyanakkor a tiltakozások ellenére - miután pénteken Jacques Chirac köztársasági elnök is jóváhagyta - vasárnap érvénybe lépett.

Chirac a szabály aláírását követően hiába ígérte meg, hogy még nem alkalmazzák a törvényt, és a kétéves próbaidőt lerövidítik egyre, illetve az elbocsátások indoklását kötelezővé teszik, a tiltakozókat ez nem hatotta meg.

Sarkozy a nyeregben

A francia sajtó eközben arról ír, hogy Nicolas Sarkozy belügyminiszter teljesen átvette az ügy irányítását Dominique de Villepin kormányfőtől. A BBC szerint Villepint teljesen kiszorította Sarkozy, aki a színfalak mögött már tárgyal a szakszervezetekkel a megoldásról. Sokan arra számítanak, hogy a keddi lesz az utolsó nagy tiltakozó akció, és utána mindkét fél fegyverszünetet hirdet.

Villepin gazdasági tárgyú miniszterelnöki tevékenységének megítélése egy kedden közzétett felmérés szerint minden eddiginél mélyebbre süllyedt. Sarkozyt és Villepint úgy emlegetik, mint a jövőre esedékes államfőválasztás két esélyes konzervatív jelöltjét.

A sokat vitatott jogszabály két évre emelné a próbaidőt ma 26 év alatti munkavállalók számára, amely idő alatt indoklás és bármiféle következmény nélkül felmondhatnának nekik a munkaadók. A kormány szerint ez az intézkedés javítja majd a rendkívül rossz munkanélküliségi helyzetet, a tiltakozók viszont biztos elhelyezkedésüket és jövőjüket féltik a jogszabálytól.