Svédország vizsgálja Milosevic halála körülményeit

Vágólapra másolva!
Svédország a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) kérésének eleget téve tüzetes vizsgálat alá veti az NT börtönének azon részlegében uralkodó viszonyokat, ahol korábban ebben a hónapban holtan találták Slobodan Milosevicet, a törvényszéken perbe fogott volt jugoszláv elnököt - közölte pénteken az NT. A svéd kormány által jóváhagyott vizsgálat elsősorban az irányítás és az igazgatás gyakorlatát hivatott feltárni.
Vágólapra másolva!

Slobodan Milosevic március 11-én hunyt el a szóban forgó részleg egyik cellájában szívinfarktusban. A 64 éves vádlott magas vérnyomással és szívpanaszokkal küszködött. Egy héttel korábban Milan Babic, a horvátországi szerbek volt vezetője lett öngyilkos ugyanebben a börtönrészlegben.

Egy orvos szakértő Milosevic halála után azt állította, a volt jugoszláv elnök rifampicint - egy vérnyomáscsökkentők hatását gyengítő gyógyszert - szedett, hogy kicsikarja arra vonatkozó kérelmének pozitív elbírálását, hogy szállítsák át Oroszországba, ahol felesége, fia és fivére is él. A törvényszék elismerte, hogy korábbi vizsgálatok kimutatták olyan gyógyszerek nyomait a vádlott szervezetében, amelyek semlegesíthették a rabnak felírt gyógyszerek hatását. Az NT e hétre várt további boncolási eredményeket, de azok mindeddig nem érkeztek meg.

Hágában azt is bevallották, tudtak arról, hogy Milosevic hozzáférhetett fel nem írt gyógyszerekhez, s azt is, hogy olyan tárgyakra bukkantak a cellájában, amelyek nem engedélyezett úton kerültek a börtönbe. Az NT ennek ellenére védelmébe vette a fogda biztonsági rendszerét, csakúgy, mint Tim McFadden börtönigazgatót.