Chirac aláírja a fiatalok első munkavállalásáról szóló törvényt

Vágólapra másolva!
Aláírja a fiatalok első munkahelyéről szóló törvényt Jacques Chirac francia elnök, de azt is megígérte pénteken, hogy azonnal változtatásokat hajtanak végre a legnagyobb vitát kiváltó pontokban.
Vágólapra másolva!

A nemzethez intézett televíziós beszédében Chirac kijelentette: itt az ideje, hogy igazságos és ésszerű módon megoldják a helyzetet, amint azt az ország érdeke megköveteli. A törvény hatályba léptetését azzal indokolta, hogy azt megszavazta a parlament és jóváhagyta az alkotmánybíróság is. Hozzátette ugyanakkor, hogy megérti a fiatalok és szüleik aggodalmát is, és ezért azonnali változtatásokat javasol a törvényben, és azt kéri, hogy amíg e módosításokat nem szavazzák meg, addig a munkaadók a törvényt ne is alkalmazzák.

A módosítások lényege, hogy két évről egy évre csökkentenék azt az időszakot, amely alatt az első munkahely felmondási idő nélkül elbocsáthatja a fiatal munkavállalót, és a munkavállalónak magyarázatot is kell adnia.

Chirac meggyőződése, hogy az új, módosított törvény "a munkahelyteremtés jó eszköze lesz". Az elnök a törvény hatályba léptetésével kiállt miniszterelnöke, Dominique de Villepin mellett, aki szerint az üzleti élet megköveteli ezt a "rugalmasságot" a munkavállalók részéről, s a törvény csökkenteni fogja Franciaországban a fiatalok krónikus munkanélküliségét.

A két legnagyobb szakszervezet: a CGT és az FO azonnal elutasította az elnök által ajánlott megoldást, és bejelentette, hogy ragaszkodik az árpilis 4-re meghirdetett általános sztrájk és országos tiltakozó nap megtartásához.