Átneveznék Auschwitzot a lengyelek

Vágólapra másolva!
Auschwitz elnevezésének megváltoztatását kezdeményezte Lengyelország az Unescónál. Azt szeretnék, hogy a koncentrációs tábornak már a nevében is utaljanak náci német eredetére. A lengyel kormány szerint erre azért van szükség, mert a fiatalabb generációk a félrevezető híradások miatt lengyelnek hihetik a rossz emlékű helyet.
Vágólapra másolva!

Megváltoztatná az auschwitz-birkenaui koncentrációs tábor nevét Lengyelország. A táborban több mint egymillió - túlnyomórészt zsidó - ember vesztette életét a második világháború alatt. A haláltábor romjai jelenleg emlékhelyül szolgálnak, amely 1979 óta szerepel az Unesco világörökségi listáján. A háború alatt összesen hatmillió zsidó öltek meg a nácik.

A lengyel kormány azt kezdeményezte a világszervezetnél, hogy a helyszínt nevezzék át "Volt náci német koncentrációs tábor, Auschwitz-Birkenau"-ra, miután felháborodottan szembesültek vele, hogy egyes tudósítások "lengyel koncentrációs tábor"-nak nevezik a második világháború szörnyűségeinek egyik legsötétebb emlékét. Legutóbb a Der Spiegel német lap titulálta "lengyel"-nek a tábort - írja a BBC News.

"A második világháborút követő években az egykori auschwitz-birkenaui koncentrációs tábort egyértelműen a német nemzetiszocialista rezsim bűntetteivel kapcsolták össze. Csakhogy a fiatalabb generációk, különösen a külföldiek, számára ez a kapcsolat nem egyértelmű" - közölte Jan Kasprzyk lengyel kormányszóvivő.

Auschwitz jelenlegi Unesco-leírása így szól: "erősített falak, szögesdrót, emelvények, barakkok, bitófák, gázkamrák és kemencék jelzik a körülményeket, amelyek között sor került a náci genocídiumra, a Harmadik Birodalom legnagyobb volt koncentrációs és haláltáborában, Auschwitz-Birkenauban". A lengyel kormány érvelése szerint azonban, ha az elnevezésben is utalnának erre, nem lennének kétségek afelől, hogy "mi is volt az auschwitz-birkenaui tábor".