Tévedésből kapott emlékérmet Jaruzelski

Vágólapra másolva!
Tévedésből kapta meg a Szibériába deportáltak emlékérmét Wojciech Jaruzelski tábornok. A tábornok a lengyel televízióban büszkélkedett el a kitüntetéssel, mondván, örül, hogy Lech Kaczynski lengyel államfő felülemelkedett a múlton. Kaczynski azonban szerdán szóvivője útján közölte: csak tévedésből ítélték oda az emlékérmet Jaruzelskinek.
Vágólapra másolva!

A Szibériába deportáltak emlékérmével tüntette ki tévedésből Lech Kaczynski lengyel államfő a kommunista rendszer egykori erős emberét, Wojciech Jaruzelski tábornokot - közölte szerdán az elnök szóvivője. Maciej Lopinski szerint az elnöki hivatalban követhetett el valaki hibát. A szóvivő elismerte, hogy az elnök nem olvasott el minden, a díjazásra beterjesztett indítványt, de ha a javaslatot egy miniszter tette volna, azt az elnök hivatalosan nem is utasíthatta volna el.

A 82 éves Jaruzelskit - akinek vezetésével 1981. december 13-án vezették be a politikai ellenzék, főként a Szolidaritás szakszervezet megtörésére a hadiállapotot Lengyelországban - valóban Szibériába deportálták családjával együtt 1940-ben, amikor Lengyelország keleti fele az 1939-ben megkötött Ribbentrop-Molotov paktum értelmében szovjet megszállás alá került. Jaruzelski apja Szibériában halt meg, míg ő maga csatlakozott a kommunista mozgalomhoz, és pályája a Szovjetunióban megalakult lengyel hadseregben ívelt magasra.

A tábornok a lengyel televízióban bemutatta azt a dokumentumot, amelyet az államfő írt alá az emlékérem odaítéléséről. Jaruzelski kijelentette: annál is inkább nagyra értékeli a kitüntetést, mert az azt jelentheti, hogy az elnök felülemelkedett a történelmi megosztottságon. Kaczynski, a Szolidaritás szakszervezet mozgalmának régi harcosa mindig is nyíltan hirdette antikommunista beállítottságát és Jaruzelski tábornok iránti ellenszenvét.