A Kadima áll nyerésre Izraelben

Vágólapra másolva!
Az exit pollok alapján az egyoldalú ciszjordániai kivonulást hirdető centrista Kadima párt nyerte az izraeli választásokat, de az előzetes számításoknál szerényebb mértékben, ami nehéz koalíciós alkudozásokat vetít előre a párt vezetőjének, Ehud Olmert leköszönő ideiglenes kormányfőnek.
Vágólapra másolva!

A Kadima az urnazárás után, este 10 után közzétett exit poll-eredmények szerint - amelyeket az ország három tv-állomása készítette és hozta nyilvánosságra - 29-32 mandátumhoz elégséges szavazatot kapott a 120 tagú kneszetben. A centrista párt biztosnak ígérkező koalíciós partnere, a középbal Munkapárt 20-22 mandátumra számíthat.

A nagy vesztes a jobboldali Likud, amelynek az exit poll-eredmények 12-14 mandátumot vetítenek előre. Az orosz bevándorlókra építő jobboldali Iszrael Beiteinu (Izrael a Mi Otthonunk) 12-14 parlamenti helyet remélhet, amivel megelőzte a Likudot.

A legnagyobb meglepetés a Nyugdíjasok pártjának eredménye, amelyet 6-8 mandátumra elegendőnek taksáltak a tv-állomások. A pártnak az előrejelzések legfeljebb 2 helyet jósoltak.

Netanjahu elismerte a Likud vereségét

Elismerte a Likud súlyos választási vereségét kedden késő este Tel-Avivban Benjamin Netanjahu, a jobboldali izraeli párt vezére. "Semmi kétség, hogy nagy csapás ért bennünket" - fogalmazott rámutatva arra: az azóta eltelt 100 nap óta, hogy Ariel Saron egykori pártvezető otthagyta a Likudot, a pártot a második érzékeny vesztesség érte, még ha ez annak is betudható, hogy "könyörtelen kampányt folytattak ellenünk".

A Likud várhatóan legfeljebb 12-14 mandátumra számíthat a 120 tagú új kneszetben az Izrael történetében az eddigi legalacsonyabb, 63,2 százalékos részvételi aránnyal megtartott parlamenti választások kimenetele nyomán.