A forradalom hőseit büntették az ukrán szavazók

Vágólapra másolva!
Késik az ukrán kormánykoalíció látrehozásáról szóló szándéknyilatkozat aláírása, pedig a 2004-es forradalom győztesei ismét egymásra vannak utalva. Az előzetes eredmények alapján ugyanis a választást a 2004 őszén megbukott Viktor Janukovics Moszkva-barát pártja nyerte, így Julija Tyimosenko korábbi miniszterelnök és Viktor Juscsenko, az erősen megcsappant népszerűségű elnök pártszövetsége csak koalícióban tudja megtartani a hatalmat. Viktor Juscsenko ukrán elnök hétfő délután Jurij Jehanurov ügyvezető kormányfőt bízta meg a koalíciós tárgyalások megkezdésével.
Vágólapra másolva!

A BBC szerint ha a részeredmények alapján becsült végeredményt érnek el a pártok az ukrán parlamenti választásokon, akkor Viktor Juscsenko pártja megalázó vereséget szenved. A szavazatok 10 százalékának összeszámolása után úgy tűnik, hogy a 2004-ben a "narancsos forradalommal" megbuktatott Viktor Janukovics pártja (Régiók Pártja) közel 25, Julija Tyimosenko korábban menesztett miniszterelnök pártja (Julija Tyimosenko Tömbje) 24, Juscsenko pártszövetsége (Mi Ukrajnánk) pedig mindössze 17 százalékot szerez.

Az előrejelzések szerint kedd előtt biztosan nem fejeződik be a 450 tagú parlament helyeiről döntő szavazatok összeszámlálása. Megfigyelők szerint ugyanakkor a Moszkva-barát Janukovics pártjának győzelme nem jelenti azt, hogy a miniszterelnöki hatalmat is megszerzi. Tyimosenko és az elnök pártja (amelyek a 2004-es forradalom idején szövetségesek voltak, később azonban megromlott a viszonyuk) várhatóan koalícióra lép, így Tyimosenko kaphat kormányalakítási megbízást - írja a BBC.

Narancs

Bár Janukovics a 2004-es elnökválasztást is megnyerte elvileg, a választási csalásokról szóló hírek miatt heteken át tízezrek tüntettek egész Ukrajnában, míg végül a megismételt választáson Juscsenko győzött. Az ádáz küzdelemre jellemző, hogy a kampányban Juscsenkót megmérgezték, akinek arca azóta torzult.

Bár megválasztásakor az elnök rendkívül népszerű volt, azóta sokat vesztett kedveltségéből. Ebben szerepet játszottak a szövetségeseivel folytatott hatalmi harcok, amik végül a Tyimosenko-kormány jelentős részének lecseréléséhez vezettek. De nem kedvezett Juscsenko megítélésének az sem, hogy nem sikerült hatalma másfél éve alatt felpörgetni a gazdaságot.

A választási eredményekkel azonban ezúttal fordulhat a kocka, ugyanis Tyimosenko diktálhat a kisebbik koalíciós partnerré alacsonyodó elnöki pártnak. Tyimosenko egyébként már korábban kijelentette, hogy vállalná a miniszterelnöki posztot. Kinevezése esetére azt ígérte, hogy felmondja az Oroszországgal év elején kötött, a korábbinál jóval kedvezőtlenebb gázszerződést.

A koalíciót terhelő korábbi vitákat jelzi, hogy bár eredetileg délelőtt 11 órára ígérték a koalíciós szándéknyilatkozat aláírását, ez még nem történt meg.