Elítélték a moszkvai zsinagógában késelő férfit

Vágólapra másolva!
Tizenhárom évi börtönre ítélte az orosz fővárosi bíróság azt a fiatalembert, aki januárban kilenc embert késelt meg egy moszkvai zsinagógában, ugyanakkor gyűlöletkeltésben nem találták bűnösnek. A hívőket megkéselő férfi bocsánatot kért áldozataitól, de nem bánta meg tettét.
Vágólapra másolva!

A bíróság több ember megölésére tett kísérletben mondta ki bűnösnek Alekszandr Kopcevet, aki januárban a Bolsaja Bronnaja utcai zsinagógában megsebesített egy rabbit, egy biztonsági őrt és hét hívőt. A 21 éves orosz fiatalembert ugyanakkor felmentették a nemzeti, vallási vagy faji viszálykeltés, valamint az emberi méltóság megsértésének vádja alól.

Berl Lazar oroszországi főrabbi a bűntett súlyával arányosnak ítélte a büntetés szigorát, de aggodalmát fejezte ki, amiért az orosz bíróságok rendre vonakodnak nemzeti-faji gyűlöletkeltésnek minősíteni a hasonló bűncselekményeket.

A bíróság politikai döntést hozott a társadalom megnyugtatására, úgy téve, mintha ilyen jelenségek nem léteznének - vélte az áldozatok egyik ügyvédje is, emiatt valószínűleg fellebbezést nyújtanak be. Az ügyészség képviselője, Szergej Marcsenko sem zárta ki a fellebbezést, ugyancsak hiányolva a nemzetigyűlölet-keltés tényállásának megállapítását. Az ügyészség eredetileg 16 esztendei börtön kiszabását kérte Kopcevre.

A bíróság elmegyógyászati kezelésre is kötelezte Kopcevet a börtöntelepen, az orvosi szakvélemény szerint a vádlott beszámítható állapotban késelt ugyan, de személyiségzavarokkal küszködik.

Kopcev az utolsó szó jogán bocsánatot kért ugyan áldozataitól, de hozzátette, hogy nem bánja, amit tett. "Ők nem folytatnak háborút népem ellen, mint a fajuknak azok a tagjai, akik hatalmon vannak" - mondta Kopcev, aki előzőleg többször hangoztatta, hogy a zsidók elnyomják az orosz népet.